ZAMP ODGOVORIO – NEĆE NAPLATITI NAKNADU UDRUZI ŽENA PEKLENICE

Poštovani,

vezano za Vaš tekst http://muralist.hr/zivot/skandalozno-zamp-trazi-naknadu-od-udruge-zena-peklenice-za-djecju-priredbu/

šaljemo Vam pojašnjenje ove situacije:

Zakonska obveza stručne službe HDS ZAMP je utvrđivanje javnog korištenja glazbe i reguliranje obveza organizatora prema autorima glazbe (intelektualnog vlasništva koje se na glazbenim priredbama koristi).

Djelatnici službe su u redovitom pregledu medijskih najava glazbenih zbivanja uočili  i najavu proslave Dana grada Mursko Središće s najavama pojedinačnih događanja unutar proslave grada.

Iz iskustva u radu znamo da gradovi, ako ne organiziraju sami ovakve proslave, osiguravaju sredstva drugim pravnim i fizičkim osobama da organiziraju pojedine priredbe unutar proslave.

Iz podataka dostupnih u medijima djelatnici službe ZAMP nisu mogli prepoznati uvjete korištenja glazbe na ovoj priredbi: radi li se o priredbi s naplatom ulaza, tko su izvođači i slično.

Zato je organizatorima, Udruzi žena Peklenice, poslan uobičajeni dopis u kojemu ih se moli dostava podataka o događanju i izvedenim djelima.

To je potrebno kako bi se, utvrdi li se postojanje obveze plaćanja autorske naknade,  sredstva od naplaćene naknade mogla razdijeliti autorima čije su skladbe izvođene.

Tek prilikom telefonskog razgovora djelatnice službe ZAMP i predstavnice Udruge žena Peklenice smo doznali da se radilo o nastupu djece za roditelje i osoblje vrtića .

U praksi se, za događanja ovog profila (dječja priredba, nastup djece, bez naplate ulaznica), ne naplaćuje nikakva autorska naknada.

Tako bi bilo i s ovim događanjem povodom Majčinog dana.

Dakle, nikakvog “skandala” niti “kazne” od ZAMP-a nema. Kaznom nitko nije prijetio niti je plaćanja naknade trebalo biti –

ljubazno vas molimo vas da to  objavite ali ujedno koristimo priliku da još jednom zamolimo sve organizatore priredbi, i vas kao medij,

da razumijete potrebu i zakonsku obvezu službe ZAMP da barem evidentira svako javno korištenje glazbe.

Za više informacija, stojimo na raspolaganju;

Srdačan pozdrav,

Služba za odnose s javnošću

Hrvatsko društvo skladatelja, Služba zaštite autorskih muzičkih prava

Heinzelova 62a, 10 000 Zagreb, Hrvatska, OIB: 56668956985

Tel: +385 1 6387 000, Fax: +385 1 6387 001

www.zamp.hr

www.hds.hr

IMG_7691