SREDIŠĆANSKI VATROGASCI ODRŽALI 132. GODIŠNJU SKUPŠTINU

Vatrogastvo u Murskom Središću ima dugu tradiciju. Društvo je osnovano davne 1882. godine pa su tako jučer u prostorijama svoga Doma vatrogasci održali 132. godišnju skupštinu. Dvorana je bila prepuna članova DVD-a i njihovih gostiju i naprosto je blistala od prekrasnih svečanih uniformi. Poseban ugođaj predivnoj atmosferi dale su pripadnice ženske desetine u što se možete uvjeriti na našoj posljednjoj fotografiji.

Skupštinu je otvorio predsjednik Juraj Zadravec pozdravivši sve prisutne i mnogobrojne goste iz drugih DVD-a, a posebno one iz susjedne Slovenije koje je predstavljao naš nekadašnji sugrađanin Branko Zadravec. Nakon izbora radnih tijela podnesena su izvješća Upravnog odbora, zapovjednika, blagajnika i Nadzornog odbora koja su jednoglasno prihvaćena. Nakon što je predložen i prihvaćen Prijedlog rada i Financijskog plana za 2014. započela je rasprava, tj. pozdravni govori gostiju.

Predsjednik vatrogasne zajednice Međimurske županije i njen zapovjednik Ivan Krištofić istaknuo je da je pozorno slušao sva podnesena izvješća i da je njima veoma zadovoljan, a kako je upoznat s radom društva osobno ih je i sve prihvatio. Pročelnik ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec Ladislav Soke pozdravio je napore koje vatrogasci ulažu u izvršavanje svojih dužnosti i naglasio potrebu daljnjeg usavršavanja kako bi uvijek bili dorasli svakoj nepredvidljivoj situaciji. Župnik Tomislav Antekolović rekao je vatrogascima da su ljudi nezahvalni tako dugo dok se ne nađu u situaciji kada im je potrebna pomoć, no da on dobro zna da oni to ne rade da bi im netko zahvaljivao, nego da pomognu, što im vrlo dobro uspijeva. Gradonačelnik Dražen Srpak u svom je govoru nekoliko puta uspio nasmijati cijelu dvoranu što je ovom skupu dalo poseban štih i dodatno podiglo dobru atmosferu . Posebno se založio za napredak i razvoj svih vatrogasnih društava koje djeluju na području Grada te obećao pomoć u okviru mogućnosti. Skupštinu je također pozdravio i središćanac Rajko Radiković, ali sada u ulozi predstavnika INA-e koja je kako je rekao, veoma zadovoljna sa suradnjom s našim DVD-om koji joj vrši razne usluge na bušotini u Sitnicama.

Da sve ne protekne u idiličnom tonu pobrinuo se Milorad Pilipović, koji se jedini uključio u raspravu. Sada je i službeno na skupštini potegao pitanje o ne iznajmljivanju vatrogasne dvorane za prodaju cvjetnih aranžmana. Pitao je što je tomu razlog i zašto se vatrogasci odriču zarade koja bi se time ostvarila. O tome je Muralist pisao u članku http://muralist.hr/novosti/zivot/407-dvd-ne-iznajmljuje-dvoranu-za-prodaju-cvjetnih-aranzmana

Odgovorio mu je predsjednik Juraj Zadravec: „ Upravni odbor odlučio je da se dvorana više ne iznajmljuje u te svrhe jer kada se odbiju svi troškovi koje oko toga imamo, zarade da gotovo i nema, a u tom periodu dvorana je i više dana zauzeta.“ Milorad ovim odgovorom nije bio zadovoljan i smatra da su u pitanju neke zakulisne igre i pogodovanje pojedinim cvjećarima.

Nakon ove jedine rasprave predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Ivan Krištofić podijelio je diplome novim vatrogascima i priznanja članovima za 20 i 40 godina uspješnog rada, a Juraj Zadravec uručio je zahvalnicu INA-i za uspješnu suradnju koju je primio Rajko Radiković.

 

Završetkom službenog djela skupštine započeo je onaj veseliji. Vatrogasci su sve prisutne počastili večerom i dobrom kapljicom. Druženje se nastavilo duboko u noć.  (R. Tomanić)