JOSIP MURKOVIĆ – NEMA PISANIH DOKAZA DA JE U PEKLENICI BILO PRVO NAFTNO POLJE NA SVIJETU

Poštovani,

Članak objavljen na Muralistu (http://muralist.hr/gospodarstvo/spomen-park-naftastva-u-peklenici-kandidira-se-u-fond-interreg/),

a vezano uz spomen park nafte , moram ukazati na nekoliko grešaka da bi javnost bila istinito informirana.

Ad 1) Pekenica ne leži na velikim količinama nafte ( INA je napravila istraživanje i nisu pronađene neke znatnije količine koje bi bile isplative – zapravo dubinska istraživanja nisu provedena)

Ad 2) 1856 g. i nije jako bitna jer se samo provode istraživanja

Ad3) bilo je više rupa ( ne samo jedna ) i bile su različite dubine

Ad4) u rupe se nije nalijevala voda već je ona sama punila rupe zajedno s peklom

Ad5) to nije prvi zabilježeni postupak vađenja nafte

Dok u Peklenici vadimo nekoliko litara pekla, u Pensilvaniji u to doba imaju već bušaće udarne garniture i vade nekoliko stotina barela dnevno.

U to vrijeme postoje američki i kanadski bazeni , Galicija i Austro-ugarska gdje i mi spadamo

O povijesti pekla bi se moglo jako dugo i naširoko pisati  ( u 10 godina skupio sam i pročitao mnogo literature – u prilogu )

I na kraju ,

NEMA PISANIH DOKAZA DA JE TO PRVO NAFTNO POLJE U SVIJETU

Josip Murković

Komentar urednika: Muralist je koristio izvore iz Wikipedie koji se smatraju općeprihvatljivim na našem području pa tako i u Gradu Mursko Središće. Ako oni nisu točni trebalo bi ih promijeniti i više ih ne koristiti kao vjerodostojne. Gospodin Murković je u svojim istraživanjima došao do drugih podataka koji pobijaju do sada uvriježenu tezu da je u Peklenici bilo prvo nalazište nafte na svijetu što svakako mijenja sliku o Spomen parku naftaštva u Peklenici. Zahvaljujemo mu na ovim opaskama koje će sigurno izazvati određene diskusije i komentare.

02