SPOMEN PARK NAFTAŠTVA U PEKLENICI KANDIDIRA SE U FOND INTERREG

Peklenica je mjesto koje leži na velikim količinama sirove nafte. Godine 1856. Grof  Feštetić je kraj potoka Brodec, koji prolazi kroz samo mjesto, imao iskopanu rupu duboku 4 metara u kojoj se prvo skupljala, a onda i vadila skupljena nafta. Postupak skupljanja nafte bio je jednostavan, bez crpki.

Pošto je nafta samostalno izbijala na površinu, na mjestu izbivanja se iskopala rupa u koju se onda nalijevala voda. Na dan se znalo sakupiti od 25 do 35 litara sirove nafte. Kasnije se ta nafta transportirala na imanje gorfa Feštetića gdje se koristila za podmazivanje alata i oruđa.

Posebnost tog vađenja nafte je u tome što je to prvi zabilježeni postupak organiziranog vađenja nafte u svijetu, čak 3 godine prije nego u Pensilvaniji, SAD, koje se u literaturi navodi kao prvo bušenje za naftom.

Peklenička nafta se koristila i kao lijek. Njome su se mazale rane kod životinja, koristila se protiv šugavosti, a isto tako se koristila protiv reumatizma i astme.

Mali Spomen park naftaštva u Peklenici planira se dodatno urediti. Stručni kolegij gradonačelnika Grada Mursko Središće na današnjoj je sjednici odlučio da se usvoji ponuda arhitekta Loranda Klemenčića u ukupnom iznosu od 42.000,00 kuna za izradu projekta Spomen parka naftaštva za kandidaturu u fond INTERREG, a potrebna sredstva osigurati će se u rebalansu gradskog proračuna.

(R. Tomanić, foto A. Jurak)