HDZ-ovci u društvu Indijanaca, crnaca, Židova, pasa…

Jedan kafić jučer je objavio poveći post na društvenim mrežama u kojem objašnjava ljudima zašto su nepoželjni gosti HDZ-ovci i njihovi simpatizeri. Članak o tome možete pročitati na ovom linku:

https://muralist.hr/zanimljivosti/hdz-ovci-i-njihovi-simpatizeri-nisu-dobrodosli-porucio-im-jedan-kafic/

Podsjeća to na neka stravična vremena kojih je u ljudskoj povijesti bilo zaista puno i kojih se danas suvremeni svijet stidi, a pogotovo potomci onih koji su takve mjere primjenjivali. Da navedemo samo neke. U demokratskoj Americi (SAD) u njihove saloone (kafiće) bio je zabranjen ulaz Indijancima, pa zatim crncima itd. U nacističkoj Njemačkoj to se primjenjivalo, i ne samo to, na Židovima. To što je psima ulazak u kafiće zabranjen i dan danas prihvaćamo kao sanitarnu mjeru, a možda su je kao takvu doživljavali i oni koji su to ljudima branili kroz povijest.

Danas se ovakve zabrane uvode opet i to u Hrvatskoj, članici Europske unije. Zabranjuje se ulaz u kafić HDZ-ovcima i njihovim simpatizerima. Pa sada ako navedemo podatak da je na izborima prošle godine na koje je izašlo 1.638.000 glasača, HDZ osvojio više od 600.000 ili točnije 36,8% glasova, onda se taj kafić odrekao zaista velikog broja potencijalnih gostiju pogotovo jer se nalazi u turističkoj Rijeci, ponosnom gradu i prijestolnici europske (ne)kulture.

O ovome dalje nema smisla pisati. Ako će netko na to reagirati, regirati će, ako neće, neće. Možda i mjerodavni ovo shvaćaju kao šalu ili protest kafića kojem je kao i svima drugima zbog korone zabranjen rad.

(R. Tomanić, foto: ilustracija)