Od Monike Seleš do Novaka Đokovića: 5 najvećih teniskih skandala u posljednjih 30 godina

Tenis je već duže vrijeme sport visokog profila. Mnogi tenisači postali su slavne osobe i jedni od najcjenjenijih sportaša svih vremena. Uz znatan broj obožavatelja, postoji određena količina reflektora s kojom se igrači i sport moraju nositi. Kao takav, tenis je također svjedočio velikom broju skandala, kao i svaki drugi sport. Neke su bile manje kontroverze koje su ubrzo zaboravljene. Zafrkancija između igrača koja se malo zahukta, nepristojna primjedba izvučena iz konteksta, primjeri su takvih incidenata. Drugi su se dulje zadržali u javnom sjećanju. To uključuje grube komentare Nicka Kyrgiosa o nekadašnjoj djevojci Stana Wawrinke, Donni Vekić, primjerice. Obračun Serene Williams sa sutkinjom tijekom finala US Opena 2018. i neuspjeh Novaka Đokovića na US Openu 2020., iako je bio među favoritima sudeći prema kladionicama, nakon što je slučajno pogodio linijskog suca također su dominirali naslovnicama.

Zatim su se dogodili incidenti koji su privukli značajnu pozornost, ne samo teniske, već i globalne zajednice. U vezi toga, u nastavku bacite pogled na neke od najvećih teniskih skandala u posljednja tri desetljeća.

5. Monika Seleš i famozni ubod

Jedan od najvećih skandal u povijesti tenisa ujedno je bio i jedan od najrazornijih. Od Australian Opena 1991. do Australian Opena 1993., Monica Seleš osvojila je sedam od osam Grand Slam turnira na kojima je nastupila. Postala je dominantna snaga na touru i brzo je počela pobjeđivati Steffi Graf, koja je bila vodeća igračica tog vremena. Dana 30. travnja 1993., na turniru u Hamburgu, Gunter Parche, poremećeni Grafov obožavatelj, ubo je Seleš između lopatica. Namjera mu je bila ozlijediti ju kako bi Graf ponovno postala najbolja igračica. Nakon incidenta, Seleš se nije natjecala više od dvije godine. Ni njezin napadač nije adekvatno kažnjen, a nakon toga nije se ugodno osjećala igrati u Njemačkoj. Incident je bio i ostao jedan od najvećih skandala u svim sportovima.

4. Sestre Williams i rasizam na Indian Wellsu 2001.

Serena i Venus Williams počele su dominirati ženskim tenisom 2000. godine. Pošteni mečevi između nje dvije bili su upitni, budući da nisu bili toliko konkurentni. To je dovelo do optužbi da je ishod mečeva unaprijed odlučio njihov otac, Richard Williams. Na Indian Wellsu 2001. Venus Williams povukla se malo prije zakazanog polufinalnog meča protiv svoje sestre, što je omogućilo Sereni prolaz do finala. Serena Williams pobijedila je Kim Clijsters u tri seta i osvojila naslov. Međutim, mlađi brat Williams i njezina obitelj, koji su je podržavali s tribina, bili su izviždani od strane publike, pa čak i podvrgnuti rasnim uvredama tijekom i nakon samog meča.

3. Maria Šarapova i pad na doping testu

Maria Šarapova postala je senzacija preko noći nakon što je pobijedila Serenu Williams i osvojila svoj prvi Grand Slam naslov u Wimbledonu 2004. godine. Nastavila je ostajati u središtu pozornosti tijekom sljedećeg desetljeća zbog svojih postignuća na terenu i raznih poduhvata izvan njega. U ožujku 2016. Šarapova je najavila da će nešto otkriti tijekom konferencije za novinare. Špekuliralo se da će Ruskinja najaviti odlazak u mirovinu. Uistinu se povlačila iz sporta. Ali razlog je bio potpuno drugačiji. Bivša prva tenisačica svijeta otkrila je da je pala na doping testu provedenom tijekom Australian Opena 2016. godine. Bila je pozitivna na melodonij, koji je početkom 2016. godine zabranila Svjetska antidoping agencija. Tvar je bila prisutna u lijeku koji je uzimala za svoje zdravstvene probleme, dok joj je to bilo zakonski dopušteno, do zabrane te iste godine.

2. Peng Shuai i seksualne optužbe na račun kineskog vrha

Dana 2. studenog 2021. kineska tenisačica Peng Shuai otkrila je na svom Wiebo računu da ju je seksualno napao Zhang Gaoli, moćni političar u Kini. Vlada je ubrzo uklonila njezinu objavu, ali je priča naširoko kružila internetom. Nakon što je njezina objava skinuta, Peng Shuai je naizgled nestala. Hashtag #whereisPengShuai počeo je biti u trendu na društvenim mrežama. Nakon nekoliko dana njezine šutnje, WTA se odlučio uključiti u situaciju. U izjavi, izvršni direktor i predsjednik WTA-e, Steve Simon, izjavio je da želi jamstvo o njezinoj sigurnosti i da se stvar ispita na nepristran način. U to se vrijeme uključila i teniska zajednica, a mnogi su izrazili zabrinutost za njezinu sigurnost. U danima nakon toga, pojavio se e-mail koji je navodno poslala Peng Shuai potvrđujući svoju sigurnost. Internetom je kružilo nekoliko videoisječaka u kojima se vidi kako govori o svojim aktivnostima, no bilo je sumnje u njihovu autentičnost.

1. Novak Đoković i deportacija iz Australije

Budući da je najavljeno da će se sportaši morati potpuno cijepiti za nastup na Australian Openu 2022., sve su oči bile uprte u sljedeći potez Novaka Đokovića, glavnog favorita prvoga Grand Slama sezone, barem ako se kladionice pita. Međutim, postoji odredba da će se igračima s valjanim medicinskim izuzećem dopustiti natjecati se. Dana 4. siječnja 2022. godine, Đoković je objavio da je dobio izuzeće za natjecanje na turniru. Međutim, po dolasku u Australiju zadržale su ga australske granične snage koje su tvrdile da njegova viza ne ispunjava uvjete za ulazak. Nakon deset dana „cirkusa“ i sudskih predstava, Novak je deportiran iz Australije te mu je zabranjen ulazak u zemlju na tri godine, iako je sud isprva odbio odluku o zabrani ulaska u državu. (m)