ĐOKOVIĆ POBIJEDIO NA SASLUŠANJU Sud je odbio odluku o zabrani ulaska u zemlju!

Sudac koji je saslušao žalbu tenisača Novaka Đokovića na odluku australske vlade da ukine ulaznu vizu teniske zvijezde u ponedjeljak je izrazio zabrinutost zbog postupanja s Đokovićem nakon što je pritvoren po dolasku.

Sudac Anthony Kelly rekao je kako se čini da je Đoković dobio potrebno medicinsko izuzeće od cijepljenja protiv Covida-19 prije nego što je otputovao u Melbourne na teniski turnir Australian Open i iznio je dokaze o tome kada je sletio u srijedu navečer.

“Točka zbog koje sam pomalo uznemiren jest što je ovaj čovjek više mogao učiniti?”, rekao je Kelly pošto su se Đokovićevi odvjetnici žalili na vladinu odluku o ukinuću vize.

Đokovićev položaj, pomno praćen širom svijeta, stvorio je političke napetosti između Beograda i Canberre i potaknuo žestoku raspravu o nacionalnom obaveznom cijepljenju.

Đoković, 34, od četvrtka se nalazi u pritvorskom hotelu za imigrante zajedno s dugotrajno zatočenim tražiteljima azila. Dopušteno mu je prisustvovati virtualnim saslušanjima, ali nije viđen u javnosti otkako je stigao u Australiju.

Sudac je u ponedjeljak produljio rok za Đokovićevo napuštanje zemlje do 20 sati jer su sudske rasprave tekle kasnije od predviđenog roka.

Njegovi odvjetnici tvrde da je nedavna zaraza Covidom-19 kvalificirala Đokovića za medicinsko izuzeće od zahtjeva za dvostruko cijepljenje neaustralskih državljana koji ulaze u zemlju.

Australska vlada, međutim, kaže da nedržavljani nemaju pravo zajamčenog ulaska u Australiju te je dovela u pitanje njegovo traženo izuzeće i naglasila da čak i ako Đoković dobije sudski postupak, vlasti zadržavaju pravo da ga ponovno pritvore i udalje iz zemlje.

Razmjene između Kellyja i Đokovićeva odvjetnika Nicholasa Wooda otkrile su da su dužnosnici natjerali igrača da isključi telefon od ponoći do oko 7.42 ujutro po lokalnom vremenu, kada je donesena odluka o poništenju njegove vize.

Dužnosnici su također odbili dogovor da Đokoviću daju rok do 8.30 sati za razgovor s organizatorom turnira Tennis Australia i odvjetnicima, rekao je sudac. Umjesto toga, Đokovića su dužnosnici probudili oko 6 sati nakon kratkog odmora i izvršili pritisak da odgovori “jer je za njega bolje da odluku donesu odmah”, rekao je njegov odvjetnik.

Wood je rekao da je Đoković pružio dokaze koji potkrepljuju njegov zahtjev za izuzeće – budući da je imao Covid-19 u zadnjih šest mjeseci – i prije ukrcaja na let i nakon dolaska.

To se izuzeće temeljilo na kriterijima koje je definirala Australska tehnička savjetodavna skupina za imunizaciju (ATAGI), neovisno tijelo zaduženo za pružanje smjernica australskoj vladi.

Wood je rekao da granični službenici nisu provjerili smjernice ATAGI-ja, iako obrazac za online putnu deklaraciju posjetitelja ukazuje na ATAGI kao izvor definicija izuzeća.

Premijer Scott Morrison rekao je prošli tjedan da je vlada obavijestila Tennis Australia da nedavna zaraza ne ispunjava kriterije, suprotno smjernicama ATAGI-ja.

Vladini odvjetnici trebali bi iznijeti svoj slučaj kasnije u ponedjeljak.

Nije još sve gotovo

Sudac je ocijenio da je odluka vlade da teniskoj zvijezdi ukine vizu za ulazak u zemlju “nerazumna”.

Kelly je naredio da Đoković bude pušten u roku od 30 minuta i da mu se vrate putovnica i druge putne isprave, što mu daje priliku da osvoji rekordni 21. Grand Slam naslov na Australian Openu.

Međutim, odvjetnici savezne vlade rekli su sudu da ministar za imigraciju zadržava pravo da iskoristi svoje osobne ovlasti da ponovno ukine Đokovićevu vizu.

Vladin savjetnik Christopher Tran obavijestio je sud da će ministar za imigraciju, državljanstvo, migrantske usluge i multikulturalna pitanja – a ne ministar koji je prvotno ukinuo vizu – sada razmotriti hoće li iskoristiti osobne ovlasti za ukidanje Đokovićeve vize.

(izvor: https://direktno.hr/, foto: ilustracija)