Rotary Business Forum 2022: Dolazi li nam “Recesija 2.0”?

Rotary Club Varaždin 1181 ove je subote 08. listopada 2022. u HNK Varaždin organizirao svoj tradicionalni i široko prepoznat Rotary Business Forum, kojim već 9. godinu pruža mogućnost poduzetnicima, gospodarstvenicima, medijima, jedinicama lokalne uprave i široj zainteresiranoj javnosti približiti aktualne teme u području gospodarstva i prilika koje se ukazuju sudionicima pojedinih gospodarskih grana.

Prije dvogodišnjeg prekida tradicije organizacije Rotary Business Foruma u Varaždinu uslijed dobro poznatih pandemijskih okolnosti, Rotary Club Varaždin 1181 je redovito ugošćivao relevantna i prepoznata domaća i inozemna imena profesionalaca i stručnjaka u raznim područjima, od područja pretpristupnih i strukturnih EU fondova, zaštite okoliša, zdravstvenog turizma, uloge kulture u gospodarskom razvoju i jačanju međunarodnih odnosa, do niza tema koje su prezentirali predstavnici vodećih kompanija varaždinske regije i Hrvatske, predstavnici jedinica lokalne uprave te gosti iz Europske komisije i Europskog parlamenta.

Dolazi li nam recesija 2.0?

Ovogodišnji Rotary Business Forum naziva “Dolazi li nam “Recesija 2.0”? rezultat je prepoznavanja trenutka u gospodarskim kretanjima od strane članova Rotary Cluba Varaždin 1181, uzrokovanim prvenstveno epidemiološkim ograničenjima, globalnim poremećajima i brzorastućom inflacijom te, naravno, rastom definitivne neizvjesnosti zbog posljedica rata u Ukrajini i tektonskih poremećaja uslijed nepamćenog porasta troškova energenata. Istovremeno se svi susrećemo s različitim i neujednačenim stavovima i prognozama u domaćim i inozemnim medijima, pa i katastrofičnim prognozama koje, osim recesije i inflacije, spominju i stagflaciju,a kakve prognoze definitivno poduzetnicima ne idu na ruku.

Stoga je Rotary Club Varaždin 1181 bio posebno motiviran na Rotary Business Forum dovesti najrelevantnija nezavisna domaća imena u području makroekonomskih analiza i prognoza, kako bi u bogatoj i otvorenoj diskusiji dali jasan pregled temeljnih ekonomskih pokazatelja hrvatskog gospodarstva i utjecaja globalnih kretanja te kako bi na argumentiran način otklonili dvojbe i ukazali poduzetnicima i gospodarstvenicima kretanja u narednom periodu.

U tome su nam nemjerljivo pomogli naši pomno birani panelisti, Velimir Šonje, Andrej Grubišić i Hrvoje Stojić, uz moderiranje Nataše Cikač, članice kumskog Rotary Cluba Varaždin Jug.
Posebnu podršku u organizaciji Rotary Business Foruma imali smo i u Guverneru Rotary International Distrikta 1913 Ivanu Miškulinu i Asistentici Guvernera Nataši Drvenkar.

Svima njima se i ovim putem članovi Rotary Cluba Varaždin 1181 i Predsjednik kluba Stiven Toš najsrdačnije zahvaljuju i najavljuju već novi Rotary Business Forum 2023. s temom koja će zainteresirati brojne poduzetnike iz cijele Hrvatske.

Igor Barlek, Rotary klub Varaždin 1181