IZGRADNJA OBALOUTVRDE – EKOCID ILI DOBAR TURISTIČKI POTEZ?

S izgradnjom obaloutvrde na rijeci Muri u Murskom Središću neki se ne slažu i imaju dosta zamjerki na taj projekt. Jedan od nezadovoljnih građana je i Sanjin Tomšić koji je na našoj stranici napisao komentar koji sada donosimo u cijelosti i u izvornom obliku. Gospodin Tomšić odgovore na svoja pitanja traži od autora teksta,

http://muralist.hr/gospodarstvo/obaloutvrda-se-produzuje-za-dodatnih-100-metara-sanira-se-baceni-otpad/

a ne od gradonačelnika. Kako autor teksta nije mjerodavan, jer Muralist ništa ne gradi i o ničemu ne odlučuje nego samo donosi vijesti o tome, ipak smo odgovore potražili od gradonačelnika Dražena Srpaka i njih možete pročitati nakon komentara Sanjina Tomšića.

02

„Ovo što se sad radi nema nikakve veze s obaloutvrdom (vidjeti ćemo na koji način će to biti finiširano). Za mene osobno radi se o ekocidu i nepotrebnom uništavanju prirodnog okoliša, ako sam dobro razumio gradonačelnika za ove poslove koji se izvode nema ni građevinske dozvole?! Na koji se to način odlučilo na dodatnih 100 metara, tko to plača, da li postoje potrebne dozvole ( meni se čini da nitko odgovoran ne zna da se radi o zaštićenom području i svako kanaliziranje ne donosi nikakvu korist)?!

Podsjetimo građane da su za početni dio šetnice građani obeštećeni s 25 eura po kvadratnom metru uzurpiranog zemljišta, na moje pitanje gradonačelniku zašto se građani ne obeštećuju i u ovom slučaju dobio sam nejasne odgovore, ali otprilike da nema građevinske dozvole pa nema ni mogućnosti obeštećenja (ako sam dobro razumio).

Ovdje se piše o neodgovornim građanima, ali ako je autor teksta nepristran morao je napisati tko je vozio, na čiji poticaj, da je više puta upozoravano na to, ali prošla vlast je to dopuštala uz objašnjenje da svatko na svoj grunt vozi što želi, moralo se također navesti da su poduzetnici čak i oni koji imali ugovor vozili otpad u Frgov (moram napisati navodno).

Mene kao građanina ne zanimaju pristrani hvalospjevi.

Mene zanima koliko sve to košta grad i državu, tko je mogao odlučiti o gradnji dodatnih 100m (da li se radi o famoznim radovima koji ne bi smjeli preći 5 ili 10%), da li postoje građevinske dozvole, da li postoji studija utjecaja na okoliš, zašto su građani prije bili obeštećivani s 25eura po metru kvadratnom, a sada ne, da li se napravio dodatni natječaj za dodatnih 100 metara, tj. da li je sve po zakonu. Tko će čistiti ovu “obaloutvrdu” i na što će izgledati Frgov i ostalo nakon prve manje poplave, čupanjem drveća nastaje velika opasnost za klizište terena građana uz obalu…

Ne zaboravimo vrbe koje su posjećene (nepovratno uništeno), nema više našeg Frgova i svako posjećeno drvo je nepopravljiva šteta, ali kapital sve forsira, da ne duljim, očekujem barem neki od odgovora, ne od gradonačelnika nego nekog od autora teksta.

Po meni se samo nastavlja bager “revolucija” od one Katajnščaka pa do ovog sada ( uz iznimku dobrih projekata) nije bitno što se radi nego da se radi.

Ja sam osobno doveden pred gotov čin, tj. kad je bager već praktično bio na mom gruntu, dobio sam bjanko papir da potpišem. Kod prve ture radova prvo su se svi građani u čiji se prostor ulazilo morali potpisati da pristaju i to je bio da se dobije građevinska dozvola pa mi nije jasno, uglavnom…“ (Sanjin Tomšić)

05

A evo što o ovome misli Dražen Srpak i što nam je odgovorio.

„ Ne mislim da je izgradnja obaloutvrde ekocid nego da je to dobar turistički potez što će i vrijeme pokazati. Prirodni okoliš nije uništen nego je uljepšan i doveden u red. Na njemu će biti razni turistički sadržaji, a na mjestu crkve koja je stradala u poplavi 1690. godine izgraditi će se kapelica sa zvonom na kojem će građani i turisti moći pozvoniti „za sreću“.

zvono-2

Što se tiče građevinske dozvole za taj projekt ona nije potrebna. Sve potrebne dozvole dobili smo od Ministarstva za zaštitu okoliša, radove je odobrila Državna agencija za zaštitu prirode, a na terenu je bio i inspektor koji na radove nije imao nikakvih primjedbi. Tko plača radove? Troškovi izgradnje prvog djela obaloutvrde u dužini od 300 metara iznositi će 1.100.000,00 kuna, a sa dodatnih 100 metara oni će biti oko 2.000.000,00 kuna i u cijelosti će ih podmiriti Hrvatske vode na čemu im zahvaljujem jer ulažu u naš grad. Trošak Grada Mursko Središće bio je minimalan, a iskazuje se u pribavljanju potrebite dokumentacije u vidu idejnog rješenja, te potrebitih elaborata zaštite prirode, što je nažalost potrajalo dugo, ali se upornost isplatila.

Istina je da su građani za do sada izgrađeni dio šetnice za zemljište bili obeštećeni, no u ovom slučaju zemljište ostaje vlasnicima, mi ga samo uređujemo, i svi oni su potpisali da se sa time slažu. Sve odluke o izgradnji obaloutvrde donijeli smo prema zakonu i o tome nitko ne bi trebao imati nekakve sumnje ili dvojbe.

Pričekajmo da se sve završi pa onda možemo davati sud o konačnom izgledu ovog dijela našeg grada.“

(R. Tomanić, foto Anđelko Jurak)

03

07