Pripadnici 54. SPB Čakovec na proslavi 30. godišnjice oslobođenja grada Lipika

U organizaciji 54. Samostalne pješačke bojne Čakovec kluba Goričan pripadnici 54. SPB Čakovec sa svojim zapovjednikom Vinkom Horvatom bili su na proslavi dana oslobođenja grada Lipika.

U nazočnosti većeg broja uzvanika i pripadnika ratnih postrojbi obilježena je 30. obljetnica oslobođenja Lipika. Lipik je bio jedini oslobođeni grad u Hrvatskoj tijekom 1991.godine.

U tim povijesnim ratnim događanjima naša 54. samostalna pješačka bojna Čakovec dala je izniman doprinos i zajedno sa malobrojnim domaćim suborcima, pripadnicima policije-takozvanim Merčepovcima i Tenkovskim vodom, uspjela je 6. prosinca 1991. godine u potpunosti osloboditi grad Lipik.

Zapovjednik 1.satnije 54. samostalne pješačke bojne bio je Zvonko Košir a njegov zamjenik Mirko Petek. Satnija je imala oko stotinjak pripadnika u pravilu dragovoljaca.

U uličnim borbama junački je stradao Branko Marinčić-Đinac a nekolicina pripadnika postrojbe bila je ranjena. Koliko se srbočetnički agresor žestoko opirao napadima, potvrđuje činjenica da je dnevno zasipao naše položaje sa 300 i više granata. U iznimno teškim zimskim uvjetima postrojba je prvo obranila svoje položaje a potom u protunapadu 5. prosinca oslobodila dio grada do pruge, a 6. prosinca i grad u cijelosti.

Iz nađene dokumentacije nakon oslobođenja Lipika, evidentno je da je neprijatelj bio višestruko brojniji i vojno opremljeniji, ali to nije moglo zaustaviti odlučnost i hrabrost bojovnika u akciji oslobađanja.

Nečovječnost i mržnju prema svemu što je hrvatsko, četnici su za vrijeme okupacije iskazali klanjem svih preostalih stanovnika, uglavnom staraca, a nisu poštedjeli ni domaće životinje.

Treba napomenuti da je 54. SPB Čakovec dala sedam poginulih i više od dvadeset ranjenih branitelja na Lipičko Pakračkom bojištu.

Svetu misu za sve poginule branitelje Lipika predvodio je mons. Antun Škvorčević biskup Požeški.

U ime predsjednika RH izaslanik bio je General Ivan Raos, u ime predsjednika Vlade RH izaslanica bila je Požeško slavonska županica Antonija Jozić, u ime ministra obrane RH i ministra hrvatskih branitelja bili su izaslanici: brigadir Mato Tomašević i Vladimir Bergman te mnogi drugi uzvanici i izaslanici.

Tekst i foto: Pavo Jazvić