“MAMIČINA ŠKRIJA” U GORNJEM KRALJEVCU

U organizaciji KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec” 23. listopada 2016. godine predsjednica Štefanija Jambrošić otvorila je sedmu po redu manifestaciju “Mamičina škrija” čiji je cilj očuvanje kulturne baštine, starih običaja i prezentiranje starih jela po receptima mamica.

a

Svečanosti su prisustvovali; zamjenica župana gospođa Sandra Herman, načelnik općine Vratišinec gospodin Zdravko Mlinarić, zamjenica gospođa Milena Granatir, ravnatelj OS.šk. Dr.Vinka Žganca Vratišinec gospodin Željko Maček, župnik Pavao Mesarić, te predstavnici udruga i mnogobrojni mještani,  koje je predsjednica Štefanija Jambrošić srdačno pozdravila. Uz domaću žensku vokalnu skupinu u programu su sudjelovali i gosti KUD-a “SLOGA” Miklouš.

b

Posjetitelji su uživali u izvedbama izvornih pjesmi i običaju “ZAPOVIJED POD LIPOM” te ih na kraju nagradili velikim pljeskom. Predstavljena je i pečena šulenka koju je pripremila Franciska  Varga. Posjetitelji su sa znatiželjom kušali te potom pohvalili ukusnu pečenu šulenku.

c

Dan kruha – dan zahvalnosti za plodove zemlje molitvom predvođeni župnikom Pavlom Mesarićem zahvalili smo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinac bili podareni. Na prepunom stolu koje su priredile članice KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec” uz kolače, pogače, makovnjače, orehnjače i dr. našli su se proizvodi i uspješnih Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva; Kovačić Milivoj, Jambrošić Dalibor, Mikolaj Neven, Petermanec Branka, Jambrošić Liljana, Sić Biserka, te im od srca zahvaljujemo.

d

Tako s ljubavlju pripremljen stol dočekao je naše mještane, prijatelje kulturne baštine kao zahvala za njihovu podršku kroz cijelu godinu. Uz puno osmjeha i dobre volje nastavljeno je druženje sa mještanima i članovima KUD -a”SLOGA” iz Miklouša.

e

Kako bi našim prijateljima iz Miklouša  što bolje mogle prikazati dio prošlosti Međimuraca, našu kulturu, običaje, obrede, mudrosti i znanja uz pomoć Općine i  načelnika Općine Vratišinec gospodina Zdravka Mlinarić užurbano se radilo na uređenju prostorije u kojoj su svoje mjesto pronašli mnogobrojni predmeti koje su mještani poklonili; od ormara, lajci, odjevnih predmeta, zemljanih posuda,  sve do alata za obradu lana, alata koji se koristio u poljoprivredi i dr…..

(Štefanija Jambrošić)

f