Velimir Horvat pobjednik 1. Festivala pive UPS-a održanog u Murskom Središću

Prošle subote 12. kolovoza u Murskom Središću na lokaciji Icojovog ribnjaka održan je UPS fest, 1. natjecanje kućnih pivara u organizaciji Udruge Pivara Sjever. O tome smo u Muralistu donijeli opširnu reportažu http://muralist.hr/aktualno/medunarodni-festival-piva-murskom-srediscu-ponudio-55-razlicitih-okusa-privukao-200-ljudi/, a sada donosimo službene i konačne rezultate.

Ocjenjeno je 55 piva koje su stigle na natjecanje, po jedno iz BiH i Srbije, a ostalo iz Hrvatske. Natjecanje je suđeno prema BJCP stilskim smjernicama i načinu ocjenjivanja. To znači da se piva sude prema stilovima u kojima su prijavljena, a ocjenjuju se zasebno izgled, aroma, okus, osjećaj u ustima (mouthfeel) te ukupan dojam. Ukupna bodovna skala je od 0-50.

Pivo ulazi u drugi krug ovisno o bodovom uspjehu, najčešće iznad 35-36 bodova te se u drugom krugu natječe pivo protiv piva iz istog ili srodnog stila, ali se i dalje gleda osnovno poštivanje stila. Na temelju toga piva osvajaju odličja u pojedinoj kategoriji. Najbolja piva iz svih kategorija ulaze u završni krug – Best Of Show kad se bira najbolje pivo natjecanja.

Sva piva u završnom krugu su bila doista izvanredna, nijanse su odlučivale o ukupnom pobjedniku. Pobjedilo je pivo Velimira Horvata iz Krapinsko-Zagorske županije koji je skuhao pivo u Stout baznom stilu i dodao maline te dobio odlično balansirano i kompleksno tamno pivo koje ima sve karakteristike Stout stila – čokoladno/kavasto/karamelne sladne note izvanredno sjedinjene sa malinom.

Sve pobjednike čekaju vrijedne nagrade koje je pripremio glavni sponzor natjecanja tvrtka HOPSi iz Slovenije.

(UPS, rt, foto R. Tomanić)