SERJOJNSKE BANANE OBITELJI MESARIĆ

Banane su tropsko voće koje se uzgaja za hranu, ali može biti ukrasna sobna ili vrtna biljka. Potječu iz jugoistočne Azije no rastu u svim tropskim predjelima svijeta. Ako niste znali grozd  banane zove se ruka, a svaka banana na grozdu prst, one plutaju na vodi kao jabuke i lubenice. Nisu samo žute boje jer ih ima crvenih i zelenih, sadrže 75% vode, a uzgajaju se već 10 tisuća godina. Rastu u 150 zemalja u količini od 100 milijardi tona godišnje.

Neke vrste banana uspijevaju u Hrvatskoj, a ima ih i u Međimurju pa tako i u Murskom Središću, gdje su supružnici Ivan i Dragica Mesarić uz svoju kuću posadili jedno stablo koje jako lijepo raste i napreduje. Dragica nam je rekla da je mali izdanak dobila od svoje prijateljice pa ga je zasadila. I ona kao i suprug Ivan mislili su da od toga neće biti ništa no već nakon mjesec dana bili su ugodno iznenađeni kako se sadnica banane razvila.

02

„Za tako dobar rast zaslužna je kvalitetna zemlja i zalijevanje po listovima pa tako voda dolazi tamo gdje treba. Bitan je i položaj skriven od vjetra, mraza i zime. No to će se vidjeti uskoro kada stižu hladniji dani i prva zima za ovu bananu, a mi se nadamo da će sadnica tome odoljeti te nastaviti uspješno rasti na proljeće. Listove sada treba obrezati, a stablo omotati kartonom u koji se stavi piljevina pa sve to zaviti najlonom kako bi se spriječilo smrzavanje.“ rekla nam je Dragica.

Još je napomenula da već ima male izdanke koje će također presaditi pa možda u Murskom Središću dobijemo i pravi vrt banana. Mi joj želimo da u tome uspije, a kako bi vam dočarali budući izgled na stablo smo stavili kupljene banane.

  • (A. Jurak)

03