NA UZVISINI IZNAD MURE BITI ĆE KAPELICA SVETE BARBARE – HOĆE LI SE LEGENDA O ZVONU OBISTINITI?

Nakon početka izgradnje nove obaloutvrde (veljača 2016.) koja se nadovezuje na već izgrađeni dio šetnice kao posebnu zanimljivost gradonačelnik Grada Mursko Središće  Dražen Srpak naveo je da će se na mjestu nekadašnje crkve koja je bila uništena u poplavi 1690. godine i koja se nalazila uz samu rijeku Muru, izgraditi kapelica u kojoj bi trebalo biti zvono koje su mještani spasili iz Mure i koje se danas nalazi u Selnici, u njihovoj crkvi.

01

Postoji legenda o zvonu koju nam je ispričao naš sugrađanin, danas pokojni Ivan Šalari, inače slikar amater, koji je između mnogobrojnih svojih radova nacrtao i prvu središćansku crkvu koja se nalazila uz samu rijeku Muru. Iza nje bilo je groblje, a sve je to stradalo u velikoj poplavi 1690. godine. Jedno od zvona (navodno su bila 3) mještani su uspjeli spasiti i izvući iz Mure. Ono je preseljeno u Selnicu po čemu je to mjesto prema legendi i dobilo ime. Ista legenda također govori da Mursko Središće neće imati sreće tako dugo dok se zvono ne vrati na mjesto gdje je bila prva crkva.

02

Danas je Grad Mursko Središće odlučio da usvoji ponudu Stolarije Korunić, zanimljivo iz Selnice, za izradu, dobavu i montažu kapelice Svete Barbare u ukupnom iznosu od 190.000,00 kuna s PDV-om. Na navedenu ponudu ponuditelj je dao popust od 10%, a rok za postavljanje kapelice je 01.12.2016. godine. Kapelica će se nalaziti na uzvisini uz Muru kod mjesta bivše crkve, biti će masivne izrade od trajnog drva sibirskog arisa, a u njoj će biti i zvono. To neće biti ono izvorno iz poplavljene crkve, no valjda će legenda priznati i repliku pa bi nas konačno trebala snaći i sreća. Ili se možda varamo?

(R. Tomanić)

03