ŽUPA MURSKO SREDIŠĆE I ŽUPANIJSKI ČELNICI U LUDBREGU

U Ludbregu, svetištu Predragocjene Krvi Kristove , po legendi centru svijeta i drugom najvećem prošteništu u Hrvatskoj, uvijek prve nedjelje u rujnu održava se euharistijsko slavlje u spomen na događaj od prije šest stoljeća kada je pismom pape Leona X Ludbreg proglašen prošteništem i otkada u njega hodočaste tisuće vjernika. Na današnje su slavlje stigli i visoki državni dužnosnici i to predsjednik republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko kao i ministar Mirando Mrsić, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, saborska zastupnica Sunčana Glavak te župani i vjernici iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

 

Vjernici, kojih se okupilo nekoliko tisuća, dolazili su autobusima, automobilima, biciklima, konjima, a mnogi i pješice. Župu Mursko Središće predvodio je župnik Tomislav Antekolović dok je Međimursku županiju predstavljao župan Matija Posavec sa svojim suradnicima.

 

„Ludbreg je najvažnije hrvatsko svetište u kojem vjernici traže nadu u oporavak.. Svetište je mjesto okupljanja, ali Hrvatska je danas duboko podijeljena zemlja, kako ekonomski i tako svjetonazorski. Nije tako bilo i prije 20 godina kada je položen kamen temeljac ovog svetišta kada je postojao duh zajedništva i zato i danas pozivam na toleranciju i zajednički put prema stabilnosti „ kazao je predsjednik Sabora Josip Leko.

 

U Ludbreg je neposredno prije početka procesije stigao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je kratko razgovarao s predsjednikom Ivom Josipovićem. Novinarima je rekao da mu ovo nije prvi put na Danima ludbreške Svete Nedjelje te kako se ovdje uvijek dobro i ugodno osjeća. Kazao je kako takvi dani bude ljudima nadu u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji.

Euharistijsko slavlje služio je predsjednik HBK msgr. Želimir Puljić, koji je pozvao vjernike da mole za one koji vode Hrvatsku. Istaknuo je i kako su se “naši stari” odupirali ideologijama “bezbožnog fašizma i komunizma”.

 

                                                                           (VL, Anđelko Jurak)