ŽENE SLAVILE MAJČIN DAN, A VATROGASCI SVETOG FLORIJANA

Blagdan Svetog Florijana,sveca kojemu se kršćanski narod kroz duga stoljeća moli za pomoć protiv pogibelji ognja,poplave i drugih nepogoda,slavi se u Katoličkoj crkvi 4.svibnja. Vatrogasci ga slave kao svojeg zaštitnika. Njegovi kipovi rese mnoge crkve, a nije rijetkost da se nalaze i na kućama ili po gradskim trgovima.

Zaštitnik vatrogasaca  sveti Florijan bio je rimski časnik koji je zbog kršćanstva trebao biti spaljen na lomači. Naime, u to izrazito nekršćansko vrijeme, Florijan je otvoreno priznavao svoje kršćanstvo. Pošto Florijan nije poslušao naređenja cara da progoni kršćane, bio je osuđen na smrt spaljivanjem. Stojeći na lomači, Florijan potiče rimske vojnike da zapale vatru, govoreći im “ako je zapalite, na plamenim jezicima ću vam pobjeći u nebo”. Uplašen njegovim riječima, umjesto da ga spali, Aquilinus (pomoćnik rimskog cara Dioklecijana) naređuje da se Florijanu stavi kamen oko vrata i baca ga u rijeku Enns. Florijanovo tijelo kasnije je pronašla pobožna žena, te je on naposljetku dostojno pokopan.

Obilježavanjem blagdana Sv. Florijana ujedno započinje mjesec zaštite od požara, u kojem vatrogasci dodatnim aktivnostima nastoje utjecati na svijest o važnosti vatrogastva u zaštiti ljudi i imovine.

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju. U zapadnom svijetu je uspostavljen u 20. stoljeću. Kao osnivač današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting.  Nedugo zatim Majčin dan postao je praznik i u drugim državama. Kao i u više od 70-tak zemalja svijeta, Dan svih majki obilježava se i u Hrvatskoj. Iako je u prošlosti imao velik značaj za emancipiranje i poboljšanje položaja žena u društvu, danas se on uglavnom svodi na darivanje majki cvijećem, čestitkama i poklonima.

Obilježavajući ova dva datuma, jučer 08. svibnja, Društvo Žena Mursko Središće i DVD Mursko Središće zajednički su prisustvovali Svetoj misi koju je predvodio župnik Tomislav Antekolović. Prije mise vatrogasci su na gradskom groblju položili vijenac i zapalili svijeće za sve preminule vatrogasce. Ispred crkve članice Društva žena i gradonačelnik Dražen Srpak dijelili su cvijeće ženama i majkama.

Nakon mise vatrogasci su u koloni, momohodom prošetali centrom grada do svog Doma gdje je priređena mala svečanost i zakuska na kojoj su zaslužnim članovima dodijeljena priznanja.

(R. Tomanić, foto A. Jurak)

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11