ZBOR GRAĐANA U SITNICAMA – PROTIV GENERALIZACIJE SVIH ROMA, A LOPOVI NEKA ODGOVARAJU

Danas u 10 sati počeo je Zbor građana u Romskom naselju Sitnice koji je organizirao Grad Mursko Središće i Vijeće Mjesnog odbora Sitnice. Na zboru je učestvovao gradonačelnik Dražen Srpak, načelnik Policijske postaje Mursko Središće Miljenko Vrbanec i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine za Međimursku županiju Željko Balog. Stotinjak stanovnika okupilo se na ovome skupu što svakako govori da su Romi zainteresirani za problem učestalih pljački u Gradu, ali je jasno bilo navedeno da odbijaju kolektivnu krivnju i traže da lopovi koji imaju svoje ime i prezime odgovaraju pred zakonom. Skup je vodio predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Sitnice Milorad Mihanović, a riječ je prvi dobio gradonačelnik Dražen Srpak.

 

„Mi nismo ovdje da vam bilo što spočitavamo ili da vas za nešto optužujemo. Ovdje smo da se ljudski dogovorimo i pokušamo riješiti problem zbog kojeg je ovaj zbor sazvan, a to su mnogobrojne pljačke koje se događaju u posljednje vrijeme. Da bi to riješili potrebno nam je povjerenje i međusobna suradnja. Suživot je dobar. Djeca vam idu u vrtić i školu. Ne znam ni jednog Roma koji u Središću ne može popiti kavu u nekom od kafića. Dobro ste prihvaćeni i današnji sastanak ima svrhu da to tako i ostane. Pljačke i krađe počinjene su individualno i nitko nema pravo kolektivno vas optuživati. Ovu situaciju moramo na vrijeme smiriti da ne bi eskalirala i da se nekome nešto ne dogodi. Ne činite drugima ono što ne želite da drugi čina vama! Suradnja sa policijom je dobra i ona će učiniti sve što može, no bolje je da ne radi ništa i da nemaju posla jer u tom slučaju nema ni problema. Čim završe godišnji odmori sagraditi ćemo vam nogometni igralište i dječje igralište za čim imate velike potrebe. No, moram vam reći da je Grad platio 37 tisuća kuna samo za odvoz smeća koje ne bacate u kante. Izračunajte si koliko je to dječjih igrališta.“

 

U svom govoru načelnik središćanske policije Miljenko Vrbanec istaknuo je sljedeće.

 

„Zamislite da vam netko provali u kuću i da vam nešto ukrade. Znam kako bi se osjećali. To se događa zato što ne sprječavamo na vrijeme takve pojave koje se sada događaju. Ta drskost lopova se događa i iz toga što su sigurni da ih nitko iz naselja neće prijaviti. Mi želimo suradnju sa vama takvu da se počinitelji ne osjećaju dobro i da ne budu sigurni da ih nitko neće odati. Vjerujte mi, mali je broj onih koji rade probleme i mislim da je vrijeme da se dogovorimo na koji ćemo način to riješiti. Obećavam vam da će Ivek, kontakt policajac zadužen za Sitnice više dolaziti u naselje. Policija zaprima i obrađuje svaku prijavu. One koje ne dobijemo ne možemo ni rješavati. Policija radi svoj posao, a da bi ga radila još bolje potrebna nam je vaša suradnja. Ako se žalite na preglasnu glazbu koju slušaju vaši susjedi, prijavite to. Mi ćemo po prijavi intervenirati i obećajem vam, oduzeti glazbene uređaje koji stvaraju buku. Nemojte dozvoliti da vas šaćica drugih maltretira. Još jedanput vas pozivam na suradnju jer samo tako možemo rješavati nastale probleme.“

 

Nakon Vrbanca mikrofon je dobio Franc Horvat. Njegove glasne riječi odzvanjale su cijelim naseljem. U svome srčanom i vrlo emotivnom govoru koji je više puta prekidan aplauzima rekao je.

 

„Mi ćemo svaliti krivnju na policiju koja ne obavlja svoj posao kako treba. To nije točno. Policija obavlja posao kako spada samo što ima zavezane ruke. Institucije kojima su njihove prijave proslijeđene ne obavljaju posao kako treba. Mi svi ovdje znamo tko su počinitelji kaznenih i krivičnih djela. Ovdje ih nema, ali sigurno slušaju sve što govorim. Svaku osobu, bilo da mi je rođeni brat, žena, sin ili kćerka treba prijaviti ako se zna da je kriva. Ono što ne može učiniti policija ili nije u njenoj nadležnosti treba obaviti Centar za socijalnu skrb koji to može. Tako bi se mogao eliminirati lopovluk koji se ovdje događa. Sitnice su postale centar za obavljanje profesionalnih ispita lopova. Kradu i nama, na nama uče, a onda idu dalje. Mi ćutimo i to ne valja. Trebamo na svaki način surađivati sa policijom.“ Završio je popularni Franc nagrađen sa velikim aplauzom svih prisutnih.

 

Skupu se obratio i predsjednik Vijeća Romske nacionalne manjine za Međimurje Željko Balog koji je naveo.

 

“Ja dolazim iz Pribislavca koji se ne može ni u čemu uspoređivati sa Sitnicama. Pribislavec i Sitnice nebo su i zemlja. Želim da surađujete sa Gradom i policijom. Široj javnosti moramo dokazati da svi nismo lopovi, neradnici i dangube. Moramo se ponašati u skladu s onim što većinski narod od nas očekuje. Moramo poštovati druge da bi od njih bili poštovani. Žalosti me što se svi romi generaliziraju i bacaju u isti koš. Romi ne podržavaju nikakav vid nasilja ni nikakav oblik krađe. Mi smo za suradnju, ali želimo institucionalnu podršku. Ako se ne pokrenemo izgubiti ćemo kontrolu nad samim sobom. Suzdržite se od bilo kakvi krađa po kućama, stanovima i ulicama. Zbog svega toga smo dosta medijski popljuvani, ali naši međimurci znaju da nismo mi svi oni koji čine kaznena i kriminalna djela. Držite se suradnje sa policijom, pogotovo sa gradonačelnikom Srpakom jer nitko nije toliko učinio za vas kao on, a činiti će i dalje.”

 

Ovo su bili važniji trenuci na današnjem Zboru građana u Sitnicama. Vidjeti ćemo koliko će to odjeknuti u svijesti samih Roma kojima sigurnoj nije lako nakon svih ovih događaja. Ruka suradnje i zajedništva je pružena, treba je samo prihvatiti i smiriti ovu neugodnu situaciju koja ne čini dobro nikome.

 

                                                                                (tekst i foto R. Tomanić)