Završna konferencija projekta „Pouči me!“

Dana 15. veljače, u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Čakovec, održana je završna konferencija projekta „Pouči me!“ Korisnik projekta je Udruga za obrazovanje Roma – „Uzor“ te su partneri na projektu Udruga udomitelja djece Međimurja, Pučko otvoreno učilište Čakovec i Sveučilište u Zagrebu, Učiteljski fakultet.

Projekt je započeo 16. veljače 2022. godine te završava 16. veljače 2023. godine. Vrijednost projekta iznosi 453.963,28 kn (60.251,28 EUR) te su bespovratna sredstva u potpunosti osigurana od strane Europskog socijalnog fonda (385.868,79 kn / 51.213,59 EUR) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (68.094,49 kn / 68.094,49 EUR). Više o EU fondovima: esf.hr i http://strukturnifondovi.hr/.

Na završnoj konferenciji projekta „Pouči me!“ uvodno se obratio Dragan Ignac, predsjednik Udruge za obrazovanje Roma – „UZOR“. Uzvanicima su se zatim obratili i predstavnici partnerskih institucija. Ispred Pučkog otvorenog učilišta Čakovec prisutnima se obratio ravnatelj Učilišta Mario Zamuda, ispred Udruge udomitelja djece Međimurja Marina Hoblaj, predsjednica Udruge, te uvaženi profesori Blaženka Filipan-Žignić i Goran Lapat ispred Učiteljskog fakulteta, Odsjeka u Čakovcu.

Provedene projektne aktivnosti predstavio je Ivica Jeđud, član projektnog tima ispred Udruge za obrazovanje Roma – UZOR. U okviru projekta tako je izrađen i pilotiran volonterski program namijenjen pružanju obrazovne pomoći u savladavanju inicijalnog čitanja, pisanja i računanja. U volonterskim aktivnostima sudjelovalo je 16 studentica i studenata Učiteljskog fakulteta, Odsjeka u Čakovcu koji su kroz 13 tjedana volontirali na tri lokacija: Čakovec, Kuršanec i Orehovica. U volonterske aktivnosti pružanja obrazovne pomoći sudjelovalo je preko 50 djece. U okviru projekta također su organizirani poučni izleti u Zoološki vrt u Zagrebu te Kulturni centar Mato Lovrak u Velikom Grđevcu gdje je 92 mališana imalo priliku se međusobno družiti, ali i naučiti mnogo toga novoga o životinjskom i biljnom svijetu, kao i svima nam omiljenom romanu i filmu. U sklopu projekta također je organiziran neformalni program stjecanja pedagoških, psiholoških i multikulturalnih kompetencija u ukupnom trajanju od 96 sati kojemu je pristupilo preko 50 zainteresiranih polaznika. Više o projektu možete saznati na facebook.com/romiuzor te na mrežnim i društvenim stranicama partnerskih organizacija.

Na završnoj konferenciji prigodno su se obratili i Aleksa Đokić, ispred Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Branko Sušec, ravnatelj Osnovne škole Orehovica, te predstavnici volontera i udomitelja koji su podijelili svoje pozitivne priče s ovog projekta. Na konferenciji su također sudjelovali Iva Cirkvenec (Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina), Maja Odrčić Mikulić i Nikol Brica (Upravni odjel za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije) te David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca te Matija Moharić, projektni koordinator.

Želja svih okupljenih je bila da se pomoć u učenju nastavi u nekom od sljedećih projekata.

Pučko otvoreno učilište Čakovec