ZAUSTAVILI TENKOVE, ZAUSTAVITI ĆE I KAMIONE – ODLUKA ZBOG KOJE SE PROSVJEDUJE

Odluka kojom se ograničava uporaba državne ceste DC 209 za promet teretnih vozila trebala je stupiti na snagu 01.07.2017. godine. Zbog razloga o kojima smo zadnjih dana više puta pisali ona se neće moći provesti pa će se u Murskom Središću održati još jedan protest vezan uz kamionski promet koji uništava i terorizira kako grad tako i građane.

Ova odluka riješila bi sve probleme bar do najavljene izgradnje novog mosta, zaobilaznice i brze ceste do Čakovca. No prije njene stvarne primjene potrebno je još riješiti prekategorizaciju graničnog prijelaza Mursko Središće – Petišovci u međudržavni za teretna vozila, a međunarodni za putnički promet. Naravno to sve treba donijeti u suglasju s Republikom Slovenijom te bi se kroz taj granični prijelaz mogao odvijati isključivo promet hrvatskih i slovenskih teretnih vozila koji iznosi samo 12% današnjeg. Dakle, kamionski promet smanjio bi se za čak 88% te sveo u prihvatljive okvire.

Kako je najavljeno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odmah će pokrenuti potrebitu proceduru da se riješi ovaj problem kako bi Odluka mogla stupiti na snagu, a nadamo se da će to biti prije mogućeg trećeg prosvjeda.

Središćanci su dokazali da mogu zaustaviti i zaustavili su tenkove pa će tako zaustaviti i kamione. Strpljenje naroda je na kraju i to moraju dobro znati svi koji se s njime igraju!

(tekst i foto R. Tomanić)

a-16

01

slika 1a