Žaba krastača postala prelijepa princeza – dovršen Centar za kulturu u Murskom Središću!

Grad Mursko Središće je u svoje višegodišnje planove razvoja kulturnih djelatnosti uvrstio i projekt rekonstrukcije Centra za kulturu. Cilj rekonstrukcije Centra za kulturu bio je podizanje kulturološke svijesti građana, poticanje građana na sudjelovanje, praćenje i uključivanje u razvoj kulturne baštine, kvalitetnija realizacija kulturno – turističkih manifestacija, jačanje programskih aktivnosti kulturno – umjetničkih udruga.

Također predviđeno je da će Centar za kulturu djelovati u smjeru prepoznavanja kulturnih, obrazovnih i umjetničkih programa kao jedan od najvažniji smjernica razvojne strategije koja će se usmjeriti na osnaživanje kulturnog djelovanja i stvaralaštva, djeca i mladi dobiti će prostor za svoje školske i ostale priredbe, a neke udruge i nove prostore.

01.08.2016. godine Grad Mursko Središće i firma „Tekeli projekt inženjering“ d.o.o. Mursko Središće potpisali su ugovor o izvođenju građevinskih radova unutarnje adaptacije i dogradnje zgrade Centra za kulturu u Murskom Središću – faza V, što obuhvaća sljedeće radove: građevinsko-obrtnički radovi, strojarske instalacije, elektroinstalacije knjižnice, elektroinstalacije sanitarija i ureda na katu, elektroinstalacije višenamjenskog prostora te vodovod i kanalizacija.

Svi gore navedeni radovi značili su da će Grad Mursko Središće uskoro dobiti kvalitetno uređeni i moderni Centar za kulturu s 285 mjesta u gledalištu, sa multimedijalnom dvoranom za prezentacije i sastanke, proširenim garderobama za izvođače, sa pozornicom uređenom za održavanje kulturnih i zabavnih manifestacija, sa Knjižnicom proširenom na dio hola stare dvorane kina „Rudar“, nove prostorije za udruge na katu i uređeni moderni sanitarni čvorovi za izvođače i posjetitelje.

Sada konačno možemo reći da je Centar za kulturu u potpunosti dovršen jer obavljeni su svi radovi. Centar je u potpunosti spreman no njegovo službeno otvaranje biti će na Svetu Barbaru 04. prosinca kada će nakon više od desetljeća propadanja biti predstavljen građanima i korisnicima. Ukupna vrijednost kompletne rekonstrukcije i adaptacije iznosi oko 10 milijuna kuna od čega je Ministarstvo kulture izdvojilo 3 milijuna kuna.

(R. Tomanić, foto rt, A. Jurak)