Za sve one koji se vraćaju iz Slovenije samoizolacija od 14 dana – Odluka Stožera civilne zaštite Međimurske županije

Stožer civilne zaštite Međimurske županije, temeljem Odluke ministra zdravstva o sigurnosnoj mjeri izolacije od 14. ožujka 2020. godine, donio je Odluku da sve osobe koje dolaze iz područja s lokalnom ili raširenom transmisijom koronavirusne bolesti COVID-19,  moraju biti pod zdravstvenim nadzorom u kućnoj karanteni/samoizolaciji u trajanju od 14 dana po napuštanju zahvaćenog područja.

Prema podacima nacionalnog stožera na popisu su zemlje koje Vam šaljemo u prilogu.

 Novost je ta da je i cijela Republika Slovenija država na koju se odnosi posebna sigurnosna mjera izolacije u vlastitom domu u trajanju od 14 dana ukoliko se iz nje dolazi u Hrvatsku.

Kako bi prevenirali potencijalni problem za dnevne migrante koji rade u Republici Sloveniji ili Slovence koji rade u Republici Hrvatskoj, upozoravamo da svi oni koji se vraćaju iz Slovenije, trebat će provesti 14 dana u samoizolaciji. Da se to spriječi, savjetuje se svima koji rade u Republici Sloveniji da ili uzmu godišnji odmor (u dogovoru sa svojim poslodavcem) ili da si nađu smještaj u Sloveniji.

Također, sugerira se svima da za nekih 2-3 tjedna odgode svako putovanje u inozemstvo u cilju zaštite sebe i drugih osoba!

Osoba koja oboli od COVID-19 je zarazna od samog početka bolesti, u vrijeme kada su simptomi blagi, a može biti zarazna i 1-2 dana prije početka bolestiSvrha kućne karantene/samoizolacije je da u slučaju razvoja bolesti imate minimalan broj kontakata u vrijeme zaraznosti što ima za cilj smanjiti širenje bolesti u populaciji.

UO za poslove župana

Morana Kiš, Foto: Tin Tomanić

Link zemalja o samoizolaciji:

Odluka samoizolacija 14 03 2020 (2)