VRATIŠINČAR DR. VINKO ŽGANEC SVOJOM KNJIGOM POTVRDIO HRVATSKI KARAKTER MEĐIMURJA

Otvorenje izložbe “Knjiga koja je ispravila povijest (1916.) dr. Vinko Žganec” održati će se u ponedjeljak 17. listopada 2016.g. u 18 sati u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec
Akademik dr. Vinko Žganec, rođen u Vratišincu 1890.g., hrvatski je muzikolog, etnomuzikolog i zapisivač narodnih pjesama, narodnih plesova, obreda i običaja,
1916.g. izdaje knjižicu “Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja”, svezak I.

zganec-1916-psp-old
Zbirku je izdao u vlastitoj nakladi, osim muzikološke vrijednostii, važnost zbirke je velika u povijesnom kontekstu. Naime, odluka Versajske mirovne konferencije u Parizu, ovisila je o procjeni međunarodne vojne komisije za razgraničenje i trebala je procijeniti „hrvatski karakter Međimurja“.

 
Vođena principom samoodređenja naroda i provedene istrage na terenu, odlučila je potvrditi i službeno predati Međimurje Kraljevini SHS, jedan od dokaza prezentiranih bila je i knjižica “Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja”, svezak I..

 
Izložba će javnosti predstaviti knjigu i čovjeka koji je u povijesnom trenutku donio, potpuno neočekivano, prevagu u političkom sporu za pripadnost Međimurja Kraljevini SHS.

 
Izložba je ostvarena uz financijsku pomoć Grada Čakovca i otvorena je do 18. studenog 2016.

Željka Hatvalić Strahija
dipl.bibl./prof.
Informator na Općem odjelu

pozivnica