VRAG IZGORIO NA SREDIŠĆANSKOJ VUZMENKI

Zanimljiva fotografija snimljena je na središćanskoj vuzmenki. Ako se malo bolje pogleda u igri vatre, svjetla i sjena, vrlo dobro se vidi glava samog vraga kako izgara na vrhu vuzmenke koja inače simbolizira pobjedu svjetla nad tamom. Slika je autentična i nije fotošopirana osim strelica sa opisom, a pronašli smo je slučajno, pregledavajući našu arhivu. Snimljena je 2011. godine u Murskom Središću na pašnjaku.

Vuzmenke su inače vatre koje se pale u noći Velike subote i gore sve do uskrsnog jutra. 
Pale se tzv. krisi (krijesivi), vuzmenke, vuzmice, vuzemice, vazmenke u uskrsnoj noći.

Pripreme za najvažniju ranoproljetnu noć u krajevima Hrvatskog Zagorja i Međimurja počinju već krajem mjeseca veljače, kada stanovnici, a pogotovo oni mlađe životne dobi marljivo sakupljaju suho granje, te ga slažu uz zabodene motke stvarajući oko nje “stožac”, visok i do 12,13 metara. 

Stariji stanovnici još i danas njeguju natjecateljski duh koji traje tijekom gradnje vuzmenki, trudeći se pri tom da upravo njihova vuzmenka bude najveća i najljepša, tako da se u uskrsnoj noći pali više vuzmenki, a pobjedu odnose oni stanovnici čija vuzmenka najdulje gori. 

Oko vuzmenke  koja simbolizira pobjedu svjetla nad tamom, tijekom čitave večeri sakupljaju se djeca i stariji stanovnici, a nerijetko je sve navedeno popraćeno glasnom pucnjavom iz karabita kojim smiju rukovati samo iskusni znalci iz tog mjesta. 

Okupljanje stanovnika na jednom mjestu uz vatru, uskrsne pjesme, blagoslov i dobru kapljicu predstavlja jedinstveni događaj koji ljudi iz naših krajeva s ljubavlju njeguju, ne dozvoljavajući pri tom da uskrsni krijesovi padnu u zaborav. 

                                                                  (R. Tomanić, foto Tin Tomanić)