VOLONTIRAJ! – BIRAJ ZAJEDNICU U KAKVOJ ŽELIŠ ŽIVJETI

 

Hrvatska mreža volonterskih centara organizira manifestaciju Hrvatska volontira

 

Hrvatska mreža volonterskih centara, organizira manifestaciju „Hrvatska volontira“ kojom nastoji potaknuti što veći broj građana i organizacija iz cijele Hrvatske na volontiranje u različitim društveno korisnim aktivnostima i time promovira vrijednost volontiranja kao građansku vrlinu i naviku srca!

Hrvatska volontira ove će se godine održati sedmu godinu, od 22. do 27. svibnja, kako bismo istaknuli potencijal za društveni razvoj koji se oslobađa volontiranjem kada se povežu ljudi i organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora.

Na sudjelovanje u manifestaciji pozvane su sve neprofitne organizacije da organiziraju volonterske aktivnosti u koje mogu uključiti što veći broj građana, a koje će „krojiti po potrebama“ zajednica u kojima djeluju, bilo da se radi o postojećim, redovnim aktivnostima organizacije ili o nekim novim aktivnostima osmišljenima isključivo za ovu prigodu.

Svoje aktivnosti organizacije mogu prijaviti do 16. svibnja 2017., putem online baze aktivnosti , na kojoj će se nalaziti popis svih aktivnosti koje će se odvijati u tjednu Hrvatska volontira. 

Nastavno na prošlu godinu, i ovogodišnjom manifestacijom želimo povezati djelatnike poslovnog sektora s neprofitnim organizacijama iz civilnog i javnog sektora te podsjetiti koliko je važno da se u izgradnju povezane i humane zajednice uključe svi pripadnici društva. Volontiranje poslovnog sektora prilika je da se proširi prostor povezivanja i otkloni distanca koja nastaje radi različitosti poslovnog, civilnog i javnog sektora – u ”jezicima” kojima govorimo, načinima na koje radimo, vrijednostima koje smatramo najvažnijima.

Specifičnost ovogodišnje manifestacije jest i dodatna sinergija koju Hrvatska volontira ostvaruje s manifestacijom Dani otvorenih vrata udruga u organizaciji Ureda za udruge Vlade RH te festivalom Gledaj (u)druge kako bi se građani dodatno informirali o radu udruga, važnosti njihova postojanja te dobrobitima koje stvaraju u svojim zajednicama.

Dobro je za tebe, dobro je za druge. Zavolontiraj se!

 

Hrvatska volontira 2016., u šest dana održavanja, okupila je 3.699 volontera koji su kroz 275 volonterskih akcija, na području cijele Hrvatske, društvu poklonili ukupno 18.250 sati. Za dodatne informacije pogledajte poveznice: Hrvatska mreža volonterskih centara,  izvještaj Hrvatska volontira 2016. te film o manifestaciji.

Kontakt za medije: ACT Grupa- Volonterski ured Međimurjaǀ Margareta Mihalic ǀ m[email protected] ǀ 040 390 047; 091 390 0474.

 

 

 

 

TEMA OVOGODIŠNJE MANIFESTACIJE HRVATSKA VOLONTIRA

Volontiraj! – biraj zajednicu u kakvoj želiš živjeti.

Ja sam građanin! Volontiram! Svojim angažmanom stvaram zajednicu u kakvoj želim živjeti!

U svjetlu aktualnih događaja, a vođeni izrekom nepoznatog autora koji kaže: „Volontiranje je demokracija na djelu. Na izborima obično biraš jedanput godišnje, a volontirajući svaki dan biraš zajednicu u kakvoj želiš živjeti“, ovogodišnjom manifestacijom Hrvatska volontira posebno želimo povećati svijest građana o važnosti njihove uloge u zajednici te promovirati vrijednosti i doprinos koje volontiranje ima na razvoj demokracije i aktivnog građanstva.

Jednu od osnovnih vrijednosti demokracije predstavljaju građani koji se aktivno uključuju u sva područja društvenog djelovanja. Biti aktivan i odgovoran dvije su osnovne vrline svakog građanina, ali i organizacija koje u svoj rad uključuju volontere.

U modernom društvu volonterski angažman potiče se i vrednuje kao jedan od ključnih pokretača razvoja i oblikovanja demokratskih promjena i stabilnog društvenog okruženja. Fenomen volontiranja čini nas osjetljivijima za drugo i drugačije i snažnijim u opredjeljenju za kreiranje promjena u društvu, humanizam i održivi razvoj društva.

Ovogodišnjom manifestacijom želimo podsjetiti koliko volontiranje donosi svakom pojedincu, zajednici u kojoj živi, a time i društvu u cjelini. Volonteri nisu samo pomagači, oni su i pokretači i nositelji pozitivnih promjena. Volontiranje je pravo svakog pojedinca da svojim angažmanom sudjeluje u stvaranju zajednice u kakvoj želi živjeti.

Margareta Mihalic

ACT Grupa