Volite online kupovinu? Evo kako se možete zaštititi od online prevaranata

Kupci na internetu trebaju biti oprezniji jer organizirane kriminalne skupine neprekidno prilagođavaju svoje metode online prevara kako bi iskoristili građane i tvrtke koje se bave e-trgovinom  

Kupci na internetu sada trebaju biti oprezniji nego ikad jer organizirane kriminalne skupine neprekidno prilagođavaju svoje metode online prevara kako bi iskoristili građane i tvrtke koje se bave e-trgovinom.

Od početka pandemije, mnoge tvrtke morale su prijeći na online način poslovanja. S obzirom na to da građani sada online usluge koriste nekoliko puta tjedno te sve više kupuju online, kibernetički kriminalci imaju sve više prilika za napad.

Čak i ako je online kupnja učinjena sigurnijom kroz primjenu novih tehnologija poput pouzdane autentifikacije klijenta ili dvostruke provjere autentičnosti, kibernetički kriminalci svejedno pronalaze načine za krađu.


#SellSafe kampanja podizanja svijesti

Europol, zajedno s Vijećem za rizike trgovaca i zemljama sudionicama, danas pokreće #SellSafe kampanju nakon uspješne prošlogodišnje kampanje kako bi istaknuo najuspješnije taktike za borbu protiv online prevara. Cilj kampanje je učiniti e-trgovinu sigurnijom promicanjem sigurnih metoda online kupovine te pomažući novim trgovcima u otvaranju njihove prve online trgovine bez opasnosti od kibernetičkih napada.

To je rezultat udruživanja snaga tijela za provedbu zakona iz zemalja sudionica, uz potporu Europola i Vijeća za rizike trgovaca, u koordiniranoj akciji borbe protiv online prevara koja je trajala od 1. do 31. listopada u sklopu akcije eCommerce 2021. Posljedično, uhićeno je 28 osumnjičenih osoba povezanih s prijevarnim transakcijama. Način rada uključivao je korištenje određenih mobilnih aplikacija povezanih s bankama kako bi se obavile nezakonite transakcije i kupnje.

Zemlje sudionice uključuju Albaniju, Austriju, Belgiju, Kolumbiju, Hrvatsku, Grčku, Mađarsku, Irsku, Italiju, Gruziju, Nizozemsku, Sjevernu Makedoniju, Poljsku, Portugal, Sloveniju, Slovačku, Španjolsku, Švicarsku i Sjedinjene Države.

Zemlje sudionice promicat će kampanju putem svojih društvenih medija koristeći hashtag #SellSafe kako bi upoznale potrošače s rizicima prevara povezanih s e-trgovinom.

U svrhu zaštite potrošača, Europol je osigurao niz korisnih savjeta kako bi bili korak ispred prevaranata i kako bi izbjegli gubitak novca.

Savjeti za zaštitu vašeg e-poslovanja:

  • Pobrinite se da svi zaposlenici budu upoznati s problemima vezanim za prevare koje pogađaju online trgovine
  • Redovito se informirajte o vrstama prevara pri plaćanju koje pogađaju tvrtke i imajte alate za njihovo sprječavanje. Vaša organizacija za nacionalna plaćanja raspolaže detaljnim informacijama o vrstama prevara pri plaćanju
  • Upoznajte svoje kupce kako biste mogli provjeriti njihova plaćanja

Savjeti za online kupce:

  • Nikad nikome ne šaljite broj svoje kartice, PIN ili druge informacije o kartici elektroničkom poštom
  • Nikad ne šaljite novac osobama koje ne poznajete
  • Uvijek sačuvajte svu dokumentaciju vezanu za vaše online kupnje
  • Ako ništa ne kupujete, ne otkrivajte podatke s kartice

Dodatne informacije o tome kako zaštititi sebe i svoju tvrtku od online prevaranata

Više općih savjeta o sigurnoj online kupovini možete pronaći ovdje

(PU međimurska. Foto: Interpol)