VJEŽBE PRVE POMOĆI – RADIONICA U OŠ MURSKO SREDIŠĆE

Suradnja:  OŠ M. Središće- Zavod  za hitnu medicinsku pomoć MŽ- HGSS-a Stanica Čakovec

 

U četvrtak 12. ožujka satovi razrednika za sedmaše bili su vrlo zanimljivi i nadasve „po život“ korisni.

Kako u sklopu Zdravstvenog odgoja imaju teme vezane uz spašavanje unesrećenih, razrednice su (Branka Beuk, Sonja Vršić, Biserka Hren i Ružica Pahor) u goste  pozvale najkompetentnije osobe iz tog  područja, liječnike i medicinsko osoblje Zavoda za  hitnu medicinu Međimurske županije, a ujedno i članove HGSS-a Stanice Čakovec.

Vrlo kvalitetna i nadasve uigrana ekipa u dva je školska sata uspijela sedmašima prenijeti  iskustva iz  vrlo ozbiljnih  životnih  situacijam  pa čak i onih  kada je nekome u pitanju  i život. Učenici su najprije upijali teorijska znanja iz multimedijalne prezentacije,  a nakon toga su prošli četiri radionice i praktično vježbali  u improviziranim realnim situacijama: umjetno disanje na lutki, stavljanje unesrećenog na bok, imobilizacija i zbrinjavanje ozljeda zavojima. Koliko su sedmaši u tome bili spretni, nije ni toliko važno, ali su napravili  prvi  ozbiljniji korak prema odrastanju uključivši se, na trenutak, u nevesele realne situacije koje nitko ne bi želio da mu se dogode.

Spontani pljesak na kraju i želja da se takve radionice ponove, dovoljno govori koliko su im novih spoznaja praktične vježbe prve pomoći  donijele, a kako je pred njima i višednevna ekskurzija, vjerujemo da će biti pripremljeni za slične situacije sa željom da ih nikad ne moraju doživjeti.

Hvala Ani, Ivani, Romeu i Hrvoju, stručnoj medicinskoj i spašavateljskoj ekipi koja se odlično snalazi na terenu pružajući prvu pomoć  ljudima i spašavajući ih u nepristupačnim terenima, ali se jednako dobro prilagode i snalaze u radu s učenicima- nadamo se  da  će takva suradnja potrajati i za neke nove generacije.  (S.V.)

unnamed (5)

unnamed (6)

unnamed (7)

unnamed (8)

unnamed (9)

unnamed (10)

unnamed (12)