Vječni Vukovar vječno u srcima Središćanaca!

Danas 17. studenog građani Murskog Središća i okolnih naselja na svečan i dostojanstven način odali su počast GRADU HEROJU VUKOVARU u znak sjećanja na sve žrtve i poginule branitelje koji su grad branili do zadnje kapi krvi i zadnjeg metka. Vukovar je simbol Domovinskog rata i kao takav živi u srcima svih Hrvata koji se svake godine prisjećaju njegove herojske borbe bez koje ne bi bilo ni samostalne, nezavisne i demokratske Republike Hrvatske.

 

„Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine“ počeo je u 17 sati svetom misom u župnoj crkvi Svetog Ladislava i Marije Kraljice koju je predvodio velečasni Tomislav Antekolović. Misi je prisustvovalo stotine građana, a među njima bili su gradonačelnik Dražen Srpak, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić i njegova zamjenica Ivana Maltarić, kao i predstavnici nekoliko braniteljskih udruga.

Nakon mise formirala se velika kolona koja se uputila do spomenika poginulim hrvatskim braniteljima s područja Grada Murskog Središća Piramida, a njezini sudionici duž cijelog puta palili su i uz cestu postavljali svijeće.

Ispred spomenika svijeće su zapalili i odali počast svim poginulim za Hrvatsku gradski čelnici i predstavnici mnogobrojnih udruga, a nakon toga župnik Tomislav Antekolović održao je molitvu.

Mursko Središće se tako na skroman, ali veličanstven način prisjetilo herojskih dana Domovinskog rata, pogotovo Vukovara koji će vječno biti u njihovim srcima. Pripadnici UDVDR-a Ogranak Mursko Središće na gradskoj šetnici uz Muru stotinama svijeća ispisali su sveto ime Vukovar.

(tekst i foto R. Tomanić)

Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. Odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode. Prije dvadeset i šest godina, 18. studenoga 1991. nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru.

Tužna statistika govori da je tijekom borbi i nakon ulaska srpskog okupatora u grad poginulo oko 550 branitelja i 1700 civila, oko 8000 Vukovaraca bilo je odvedeno u srbijanske logore, dok ih se još oko 800 vodi na popisu nestalih.

Bitka za Vukovar počela je 24. kolovoza. Bivša JNA zajedno s paravojnim srpskim snagama postupno je dovlačenjem novih snaga stvarala obruč oko grada. Planirali su Vukovar zauzeti u svega nekoliko dana. Međutim, kako im to unatoč velikim žrtvama nije uspjelo. Vukovarski branitelji i dalje su čvrsto držali crte obrane. Suočena sa svojom nemoći i brojnim žrtvama, bivša JNA kreće u listopadu s novim snagama. Angažirala je oko 45.000 vojnika i počinje grad zasipati s više od 7000 granata dnevno. Grad postupno postaje skelet. Granatira se i vukovarska bolnica, ranjenici i operacijske dvorane premještaju se u podrum.

Međutim, ni ta akcija nije dala rezultata. Oko 1800 branitelja Vukovara i dalje su čvrsto držali svoje položaje. Na kraju, 14. studenoga, JNA uspijeva razdvojiti hrvatske snage u Vukovaru od onih iz Borova Naselja. Iscrpljeni, izmoreni i bez streljiva, hrvatski branitelji sljedećih dana postupno prestaju s organiziranom obranom.

Herojstvo Vukovara udarilo je temelj za kasnije vojne pobjede hrvatskih snaga koje su dovele do potpunog oslobađanja zemlje. Zbog svega toga Vukovar je postao simbolom oko kojeg se okuplja cijela nacija. (izvor: https://www.mojapovijest.com/)