Više od 17.000 hrvatskih građana činilo dobra djela kroz travanj, a pomaganje potrebitima nastavlja se i dalje

Čišćenje šuma i parkova, sadnja biljaka i stabala, sakupljanje pomoći za one potrebite, ali i širenje radosti i ljubavi, sve su to dobra djela koja su deseci tisuća volontera diljem Hrvatske činili ovoga travnja. U mjesec činjenja dobrih djela ove se godine uključilo više od 17.000 naših sugrađana, a u raznim je humanitarnim aktivnostima sudjelovalo i gotovo 50 gradova te više od 200 različitih udruga, volonterskih centara, kompanija, škola i vrtića koji su na dobročinstvo utrošili sveukupno 23.000 sati!

Dio je to globalne akcije Svjetski dan činjenja dobrih djela koja se raznim aktivnostima obilježava u čak 110 zemalja diljem svijeta, a cijelu je priču prije 18 godina pokrenula međunarodna organizacija Good Deeds Day koja danas okuplja milijune dobročinitelja.

Pokretač ove akcije u Hrvatskoj već treću godinu za redom je samoborska udruga Djeca za bolji svijet, a zahvaljujući velikom broju sudionika i učinjenih dobrih djela naša se zemlja svrstava među najaktivnije na svijetu. Cilj projekta je uključiti osobe svih dobi te podignuti svijest građana o važnosti volontiranja, solidarnosti i brige jedni za druge.

„Iznimno sam ponosan što se ove godine još više građana uključilo u činjenje dobrih djela kojima su nesebično pomagali onima u potrebi i uljepšavali okoliš koji nas okružuje. Znanstveno je dokazano kako su dobra djela „zarazna“, a mi smo pokrenuli jedan veliki lanac dobrih djela počevši od onih najmanjih koji su se spremno i s veseljem uključili u projekt. No, naš angažman ovdje ne staje, dobra djela možemo činiti tijekom cijele godine jer i najmanja stvar čini razliku“, istaknuo je Leo Petrov, predsjednik udruge Djeca za bolji svijet.

Sam Svjetski dan dobrih djela obilježen je 14. travnja u Samoboru koncertom Minee koji je okupio brojne građane i volontere, ali i činjenjem dobrih djela na licu mjesta. Tom su se prilikom prikupljale potrepštine za potrebe humanitarne udruge Savao koja pomaže beskućnicima, udruge Nova budućnost koja brine o djeci bez roditeljske skrbi te udruge za pomoć i unaprjeđenje života životinja Merida.

Iako je ovogodišnji mjesec dobročinstva završio, pomaganje potrebitima nastavljamo i dalje jer dobra djela ne moraju biti komplicirana, a i najmanja pomoć čini razliku. Dovoljno je pitati susjeda treba li pomoć, obaviti kupovinu potrepština starijoj osobi kojoj je potrebna pomoć, pokloniti nekome lijepu riječ ili ugodno druženje, očistiti ulicu ili park, posaditi stablo ili donirati hranu i odjeću da bi svijet učinili boljim mjestom za sve nas.

Više informacija i fotografija pronađite na Facebook stranici Udruge i projekta Svjetski dan činjenja dobrih djela.

Leo Petrov

Predsjednik udruge Djeca za bolji svijet/ Children for a Better World