Virusni imunolog Stipan Jonjić o majmunskim boginjama i koroni: Mislim da će se nešto dogoditi najesen

Virusni imunolog Stipan Jonjić gostovao je u Novom danu i komentirao širenje majmunskih boginja, ali i što možemo očekivati od pandemije koronavirusa.

“Virus majmunskih boginja je vrlo sličan virusu koji je harao svijetom ne tako davno i izazivao velike boginje, virus variole, i srećom on je eradiciran, uklonjen i ostao je samo u nekim laboratorijima pod kontrolom Svjetske zdravstvene organizacije. Ovaj virus je vrlo sličan, ali s velikom razlikom što je variola bila specifična za ljude i nije se širila na životinje, za razliku od majmunskih boginja koji nije specifičan za vrstu”, rekao je Jonjić.

Istaknuo je da su majmunske boginje puno manje zarazne te da je virus koji ih izaziva puno manje opasan, ali da nije bezazlen. “Širi se kontaktom i respiratorno, virus ulazi kroz oštećenja tkiva odnosno kože ili preko dišnog sustava, replicira se tamo gdje uđe, napravi širenje u unutarnje organe i onda nastaje sekundarna diseminacija, širenje krvlju do kože, i onda dolazi do razvoja osipa koji prolazi razne faze. U cijelom tom periodu bolest je zarazna”, rekao je Jonjić.

Dodao je da ne vjeruje da majmunske boginje imaju potencijal globalnog širenja. “Vjerojatno će imati prodore u obliku manjih klastera, doduše, budimo oprezni jer ne znamo točno koliko je podložan mutacijama, puno manje nego RNA virusi, sve što se događa puno je predvidljivije i uz oprez se ipak ne trebamo bojati globalnog velikog problema, kao što je to bio slučaj s covidom”, rekao je Jonjić.

O covidu

Kad je u pitanju covid, Jonjić je rekao da ne razumije što se događa u Kini, gdje se zbog nekoliko stotina slučajeva potpuno zatvaraju gradovi poput Šangaja ili Pekinga. “Nešto je čudno, nešto je teško objašnjivo. Brojevi koje Kina prikazuje nisu razlog za takve mjere, oni su moćni, mogu organizirati testiranje cijelog Pekinga u tjedan dana, i to triput. To ne znači da mi ne trebamo ništa raditi i mi zapravo ne možemo predviđati. Rado bih predviđao, ali je predviđanje kad je u pitanju covid nezahvalno jer su sva ranija bila pogrešna”, rekao je Jonjić.

Virusni imunolog ističe da je situacija danas puno bolja nego lani u ovo doba, da je puno više ljudi procijepljeno te prebolilo i steklo neku vrstu imunosti, ali da to sve ne jamči spokojnost.

“Sreća u toj nesreći, u poplavi manje dobrih vijesti je činjenica da cijepljenje i preboljenje ipak štiti od težih oblika bolesti. Omikron dominira, on će dominirati sve dok se ne pojavi varijanta koja će ga potisnuti i hoće li se takva varijanta pojaviti, to zapravo nitko ne zna, treba vidjeti što će napraviti omikron koji se brzo širi i kod onih koji su cijepljeni i preboljeli i treba vidjeti kako će on utjecati na stečenu ili preboljenu imunost i hoće li je poboljšati. Ključno je da smo naučili nešto u ove dvije godine. Mislim da će se dogoditi prodor neke varijante, a u tom slučaju smo ili na početku i važno je da mi predviđamo, pratimo i reagiramo. Mislim da će se nešto dogoditi najesen, ali hoće li se dogoditi prodor neke jače varijante virusa, ja to ne mogu predvidjeti”, rekao je Jonjić.

(izvor: https://hr.n1info.com/, foto: N1)