Viki Grošelj – legenda svjetskog alpinizma u Bundekovom društvu

Vrhunski penjač, himalajac, gorski spašavatelj, planinarski vodič i sportski pedagog, legenda slovenskog i svjetskog alpinizma Viki Grošelj u četvrtak 22. ožujka gostovao je u M. Središću . U CZK „Rudar“ održao je nadahnuto predavanje o prijateljstvu s hrv. legendom Stipom Božićem. Riječima i odličnim fotografijama ispričao je dirljivu priču o zajedničkim radosnim i tužnim penjačkim pothvatima.

Zajedno s Vikijem mnogobrojnih gledatelji su mogli putovati najvišim vrhovima svih kontinenata, stajati na mnogim osamtisućacima, proživljavati himalajske podvige i tragedije. Nijedan Slovenac nije stao na toliko osamtisućaka kao on, stao je na najvišim vrhovima svih sedam kontinenata, mnogim je penjačima imao priliku stisnuti ruku na zavidnim visinama, ali je i mnogo prijatelja izgubio u Himalaji.

Osim što je Viki slovenska penjačka legenda, Viki je autor brojnih knjiga o planinarenju i alpinizmu, a u M. Središće je donio knjige „Mingma in še sto drugih“ i „40 let mojih soočanj s Himalajo“ za koje je bila velika zainteresiranost.

Ono što Vikija čini još većim, njegov je humanitarni rad. Svojim knjigama i raznim drugim humanitarnim radom prikuplja sredstva za prijatelje, obitelji poginulih Šerpa te ih svake godine posjećuje. On je je Bundekima pripomogao u njihovoj humanitarnoj akciji 2015. kad su prikupljali novac za pomoć prijateljima u Nepalu koji su stradali u potresu.

Viki se oduševio našim gradom, našom šetnicom, prošetao je i do kapelice sv. Barbare i pozvonio za sreću. I Bundeki mu žele sretan put u Nepal (27. 3. opet odlazi) i još sretniji povratak. Do nekog novog susreta, a sigurno za 21. Vincekov pohod! (SV)