VIJESTI IZ ŽUPANIJE MEĐIMURSKE

Razvoju međimurskog turizma oko dva milijuna kuna bespovratnih sredstava

Tek nešto manje od mjesec dana nakon što je devet nositelja turizma za svoje projekte dobilo 250 tisuća kuna bespovratnih sredstava Međimurske županije, Hrvatska turistička zajednica krajem svibnja za međimurski turizam predodredila je 511.400,00 kuna. Bespovratna sredstva dodijelit će se odlukom Turističkog vijeća, nakon usvojenog prijedloga Povjerenstva za potpore projektima, a temeljem objavljenog Javnog poziva za kandidiranje programa. Veći dio financijskog kolača HTZ-a prema Međimurju namijenjen je za unapređenje turističke infrastrukture, projekata i programa razvoja novih turističkih proizvoda te unapređivanje turističke ponude destinacije na turistički nerazvijenim područjima Hrvatske za 2015. godinu.

Među njima su i tri međimurska koja uključuju detaljno uređenje restorana Terbotz, za što je predodređeno 90.000,00 kuna, revitalizaciju i opremanje Apartmana Lapaž pospješit će iznosom od 120.000,00 kuna, a u uređenje prostora showcooking „Mamičina hiža“ HTZ će uložiti 110.000,00 kuna. U kandidiranju programa za potpore turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima u 2015. godine, ukupno je kriterije zadovoljilo njih pet iz Međimurske županije. Najviše, 140.000,00 kuna ići će za razvoj i označavanje treking staza„Međimurje u pokretu“, 20.000,00 kuna za tematske puteve starih zanata kovača Novaka u Nedelišće,  15.000,00 kuna u Štrigovu za uređenje pješačke tematske staze, 14.000,00 kuna izdvojit će se za cikloturističke edukacije u Svetom Martinu na Muri, a 2.400,00 kuna za edukacije zašto zaposliti i educirati sommeliera u Štrigovi. Cilj ovih potpora je poboljšanje i proširivanje ukupne ponude destinacija te su namijenjene sufinanciranju projekata i programa za razvoj, ali će poslužiti obogaćivanju ponude u pred i posezoni.

„Ovim projektima i u konačnici potporama u njihovoj provedbi te izgradnji, aktiviramo turističke resurse i kreiramo nove motive za dolazak turista. Turizam smo u Međimurju prepoznali kao jedan od temelj razvoja, a uz ponudu s većom dodanom vrijednošću omogućiti ćemo  veću prosječnu potrošnju turista, kao i razvoj gospodarske aktivnosti koja pak rezultira povećanjem zaposlenosti“, komentirao je župan, ujedno predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije Matija Posavec, naglasivši kako je vrijednost turizma na sjeveru zemlje prepoznalo i Ministarstvo turizma RH te temeljem Programa Fonda za razvoj turizma u 2014. godini za Međimurje predodredilo 1.300.000,00 kuna za tri važna projekta.

„Kontinuirana ulaganja javnog i privatnog sektora u ponudu usluga međimurskog turizma rezultiraju stalnim povećanjem broja dolazaka i noćenja. Osim turista, kvalitetu su eto prepoznali i HTZ te resorno ministarstvo“,dodala je zamjenica župana te zamjenica predsjednika TZ Međimurske županije Sandra Herman. Najveći projekt koji će Ministarstvo turizma potpomognuti s 800.000,00 kuna ide za opremanje multimedijalnog postavaCentra za posjetitelje – Ekomuzej Mura u Svetom Martinu na Muri, zatim 300.000,00 za izradu projektne dokumentacije za Sportsko-rekreacijsku zonu „Marina“ u Prelogu i 200.000 za izradu master plana razvoja turizma Međimurske županije 2015. – 2020

5b-760x374

Susret župana Posavca i Jankoviča: „Da nije bilo Međimuraca, ne bi bilo ovakve Ljubljane“

„Pravo je bogatstvo u stranoj zemlji čuti domaću međimursku riječ“, rekao je prilikom posjeta gradu Ljubljani župan Međimurske županije Matija Posavec, pritom zahvalivši svojim domaćinima iz Hrvatskog kulturnog društva Međimurje Ljubljana na očuvanju i promicanju hrvatske tradicije, kulture i jezika u stranoj zemlji. Smatra kako se time bez sumnje stvara mještanima s obje strane granice ugodnija klima za razvoj svih njihovih potencijala. Povezivanje udruga i društava te stvaranje prostora za suradnju, ujedno su bile neke od tema razgovora međimurskog župana Posavca na susretu sa županom Ljubljane Zoranom Jankovičem.

„Međimurje je pravi primjer kako treba raditi i funkcionirati zajedno“, pohvalio je pritom Jankovič kojem je Posavec zahvalio na podršci koju daje svim Međimurkama i Međimurcima preko granice te na činjenici kako je u suradnji s Gradom Zagrebom osigurao udrugama prostor za provođenje aktivnosti. „To zajedništvo i primjer, u Sloveniji prenose brojne udruge Međimuraca, a ova u Ljubljani među njima je svakako jedna od najaktivnijih, što se dokazuje obzirom da je predsjednik Mijo Stanko ujedno i prvi potpredsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji“, naglasio je Posavec te spomenuo kako su uz njega na sastanku prisutni još i zamjenik ministra kulture RH Alen Kajmović, saborski zastupnik i načelnik općine Goričan Mario Moharić te članovi HKD Međimurje čiji je rad prerastao u ogledni primjer svima u regiji.

Dogovorena suradnja u građevinarstvu, turizmu i kulturi

Uz Međimurce u Ljubljani, aktivni su i oni u Hrvatskim domovima u Velenju i Murskoj Soboti te Lendavi, a Jankovič je pohvalio slovensko – hrvatske odnose za koje smatra da ima prostora da uz ovakve dijaloge postanu još i bolji.„Ljubljana je kao grad trenutno najveći investitor u Sloveniji s preko 90 kapitalnih projekata, nagrađeni smo zastavama za zelenu i turističku top destinaciju te imamo 7 posto nezaposlenosti. Uz sve to, upravo naši krajevi imaju jaku tradiciju, jer da nije bilo Međimuraca, ne bi bilo ni ovakve Ljubljane“, dodao je Janković, objasnivši kako su upravo međimurski građevinari stvorili vizuru grada ovakvu kakva je danas.

Stoga je u tom segmentu župan Posavec prepoznao dobru podlogu za suradnju i u buduće s međimurskim građevinskim tvrtkama, ali i na povezivanju u vidu sporta, kulture te razmjeni iskustva u privlačenju europskih fondova. „Ključ razvoja svakako je u europskoj suradnji, razmjeni znanja i iskustva te prenošenju tradicije, što rezultira boljitku u turističkim i gospodarskim aspektima koji definiraju napredovanje svake jedinice lokalne samouprave, grada ili županije, ali u konačnici i same države“, objasnio je Posavec te dodao kako Ljubljanu valja pratiti i u segmentu razvoja kontinentalnog turizma, kako ove godine bilježe 25 posto više noćenja.

„Najbolje o svom kraju znaju njegovi vodeći ljudi, oni donose odluke u interesu svojih građana, što se pokazuje upravo u Ljubljani i Međimurju. Čestitam na projektu izgradnje mosta preko Mure, projektima na prometnicama, to je ono što će nas još više povezati“, napomenuo je ljubljanski župan i ostao ugodno iznenađen kada mu je Posavec rekao da je u provedbi investicija nove tvornice kablova u Svetom Martinu na Muri slovenskog poduzetnika rodom iz Međimurja, vrijedna 5 milijuna kuna.

Predstavljanje monografije ususret 20. obljetnici društva

„Kada netko svoj posao radi uspješno, savjesno, s rezultatima i na dobrobit zajednice, treba ga nagraditi, u prvom redu povjerenjem i potporom“, tako je međimurski župan krenuo svoje obraćanje u punom Hrvatskom domu u Ljubljani, gdje je uz zamjenika ministra, saborskog zastupnika i Krešimira Mahečića, opunomoćenog ministra pri Veleposlanstvu RH u Sloveniji, prisustvovao predstavljanju monografije Goričana, autora Stjepana Hranjeca.

„Rijetko tko zna da je Goričan 10 dana bio Republika, da je u Međimurju formirana prva služba za Hrvatske izvan granice. To ja otkrivam ovom knjigom, kao osobnom kartom Goričana“, rekao je pritom Hranjec, dok su u kulturnom programu okupljene zabavljali KUD Goričan, MPZ Katruže, Tamburaši Đilkoši i dječja sekcija Žabice, mali Hrvati treće generacije. Jedno od najvećih hrvatskih društava u Sloveniji sada kreće u pripremu za veliki jubilej, 20 godina rada koje će proslaviti u 2016. godini.

21

19

Odlične vijesti za studente: Međimurska županija isplatila potpore, uz MEV kreće projekt Studentskog doma

Nakon što je prijašnjih godina svim međimurskim studentima, kojih je u ovom trenutku oko 3.000, Međimurska županija osiguravala određene troškove prijevoza predviđene za putovanja prema fakultetu, odnosno za povratak kući, u akademskoj godini 2014./2015. svi studenti dobili su mogućnost jednokratne financijske potpore za pokrivanje dijela troškova studiranja.

Prema odluci župana, pravo na dobivanje potpore od 500 kuna, ostvarilo je 2376 studenata, a iste su im, unatoč danom roku do kraja kalendarske godine, isplaćene s prvim danima lipnja. „To predstavlja dodatno ulaganje u obrazovanje od 1.188.000,00 kuna, čime šaljemo jasnu poruku da želimo županiju visokoobrazovanih ljudi, gdje će se vrednovati znanje i uspjeh te osim učenicima i studentima, time na požrtvovnosti zahvaliti i roditeljima“, objasnio je župan Međimurske županije Matija Posavec za vrijeme čijeg su dvogodišnjeg mandata, uz potpore, uvedeni još i besplatni udžbenici i besplatan prijevoz.

Time se lako da zaključiti kako je veliki dio županijskog proračuna usmjeren upravo prema poticanju obrazovanja i omogućavanja nastavka školovanja za sve, što je potvrdio i predsjednik Skupštine Mladen Novak. Smjer je to prema kojem se okreće i Međimursko veleučilište Čakovec koje je dobilo Akreditacijsku preporuku Agencije za visoko obrazovanje da se Veleučilištu izda potvrda o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja za narednu akademsku godinu. „To se odnosi na održivi razvoj i specijalistički stručni studij menadžment turizma i sporta koji su bili donekle upitni zbog nedovoljnog broja stalnog zaposlenog kadra. No to smo riješili i dobili prosječnu ocjenu rada, 4,5, dakle odličan“, rekla je dekanica Međimurskog veleučilištaNevenka Breslauer.

Uz stipendije Međimurske županije, 28 studenata MEV-a primilo je ujedno i stipendije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, 21 prema socijalnom statusu i 7 stipendija za izvrsnost. Od sljedeće akademske godine najavljeno je pokretanje novog studijskog programa Management of EU-Projects u trajanju od 3 semestra, upravo uz podršku Međimurske županije, a u suradnji s Fachhochschule Joanneum iz Graza. „Naše veleučilište okuplja danas 980 studenata, svaki dan se širi i nadopunjuje novim sadržajima, a time raste i broj studenata. Odlučni smo u nakani da im omogućimo uvjete za nesmetani rad i učenje, tako da radimo na projektu Studentskog doma i restorana vrijednom oko 7,5 milijuna kuna koji smo prijavili resornom ministarstvu, a s obzirom da je riješen status studija održivog razvoja trebat će i laboratorij, pa krećemo i u tu investiciju“, za  kraj je dodao župan Posavec

http://medjimurska-zupanija.hr/

3