VIDEO Važno je kamo ideš! – Tri godine Centra za posjetitelje Med dvemi vodami

Jeste li spremni za jednu inspirativnu priču? Poznata je pod nazivom Centar za posjetitelje Med dvemi vodami, što je sintagma kojom Međimurci ponosno i s ljubavlju opisuju svoj zavičaj.

Centar je otvoren 19. lipnja 2020. godine i do danas je njime prošlo više od 13 000 posjetitelja. Svaki posjetitelj, bilo da je riječ o individualnoj ili grupnoj posjeti, bio je stručno vođen kroz Centar. Svi edukatori su završili tečaj za interpretaciju prirodne baštine, tečaj rada s osobama s invaliditetom te tečaj za prepoznavanje ptica. Centar je opremljen suvremenim audio vodičem na hrvatskom i engleskom jeziku i ključna je točka na samom ulazu u Regionalni park Mura-Drava.

Galerije Mura i Drava sa stalnim postavom, interpretacijska brvnara Moj hrast Adam i mini dječje igralište dobili su ovog proljeća novu zanimljivost – poučnu stazu “Čovjek i rijeka” koja vodi od Centra do rijeke Mure. Pripremaju se i projekti za nove, suvremene sadržaje koji će oplemeniti turističku ponudu Centra i murskosredišćanskog kraja.

Centar ima tisuću kvadrata edukativnog prostora na 3000 kvadrata nekretnine. Djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode iz dana u dana o njemu brinu brigom dobrog gospodara. Kroz taj projekt i njegovu infrastrukturu educiraju se i educirat će se brojne generacije Međimuraca, ali i sve brojniji posjetitelji koji stižu iz Hrvatske, država iz regije te drugih zemlja, o prirodnoj baštini Međimurja i ulozi svakog pojedinca u njezinom očuvanju, o čemu voditeljica Centra, Ivana Rojko govori:

–    Ponosni smo što smo dio zaštite prirode tako da poučavamo svakog našeg posjetitelja kako se voli priroda. Edukacija se očituje i kroz edukacijske programe namijenjene djeci predškolske i školske dobi, kroz volonterske programe, suradnji s udrugama, kroz kontinuiranu prisutnost u mrežnim, tiskanim i elektroničkim medijima, rada na terenu i kroz svakodnevnu interpretaciju zaštićenih područja i njihove biološke raznolikosti.

Centar je dobitnik prestižnih nagrada. Prošle 2022. godine projekt Med dvemi vodami proglašen je drugim najboljim EU projektom u Hrvatskoj. Godinu dana ranije, 2021. godine na natjecanju Big SEE – where life is creativity u kategoriji Turistički dizajn – Arhitektura i dizajn kao iskustvo, Centar je osvojio prvu nagradu. U sklopu najvećeg hrvatskog događaja za dizajn „Zagreb Design Week‟ u kategoriji Dizajn interijera Centar je u prvoj godini svog djelovanja, 2020. godine osvojio prvu nagradu.

Brojne grupe i individualni posjetitelji ne samo iz Hrvatske već i inozemstva posjećuju Centar gotovo svakodnevno. Izdvaja se studijsko putovanje za novinare u okviru OPKK projekta “Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000” koje je 2022. godine organiziralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Kao primjer najbolje prakse u upravljanju zaštićenim područjima ekološke mreže, odabrana je upravo Međimurska priroda i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami.

Ivana Rojko, voditeljica Centra uz treću godišnjicu djelovanja Centra poziva:

– Svakako nas posjetite, dođite na šalicu razgovora i budite dio naše misije: zaštite prirode. Pogledajte i našu videopozivnicu: