VIDEO: KAMO NA VIKEND? – HRT U PEKLENICI, MURSKOM SREDIŠĆU, ČAKOVCU…

HRT u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) predlaže kamo da povedete obitelj u obilazak ljepota Hrvatske.

 

Ovog puta ekipa Dobrog jutra istražila je prirodne ljepote i zanimljivosti Međimurja. Neodoljivo i poučno!

Najsjevernija naša županija i nije tako daleko, ali je totalno drugačija od drugih. Na gornjoj strani Međimurja opasna Mura i rudari, a na donjoj- pitoma Drava i zlatari. Točnije – ispirači zlata.

Kažu da je zlato na Dravi jedno od najčišćih na svijetu, a ispire se od davnina. Ipak, danas tehniku znaju samo Robert Nesić i Vlado Štefić koji će vrlo rado podučiti turiste i pomoći im da ponesu nekoliko zrnaca zlatne prašine za uspomenu.

Na jugu Međimurja žuto zlato, na sjeveru crno. Ili črno ko pekel, kak´ bi rekli Međimurci. Pa su zato i mjesto nazvali – Peklenica. U njemu se nalazi prvi izvor nafte koji se iskorištavao i prije onog uPensylvaniji. Kažu da dolaze i šeici se malo raspitivati za ove izvore, no Međimurci čuvaju svoju naftu za crne dane. Imaju zlato, plin, naftu… neki bi rekli da bi mu mogli i novo ime dati –  “Ujedinjeni međimurski emirati”.

Dobro ime imaju i planinari ovog kraja – planinarsko društvo ‘Bundek’ iz Murskog Središća, pa ih ponekad zamjene s Bundekom iz zagrebačkog Središća. Iako će skromno reći da je najviši međimurski vrhMohokos visok tek 343 metra, odmah će kao iz šuba navesti ostale zanimljive pješačke staze, koje su sve vezane uz rudare.

Nekima će samo šetnja po prekrasnoj međimurskoj prirodi biti dovoljna uživancija, dok će neki jedva čekati staviti vlastiti motor u petu brzinu. Raj za adrenalinske ovisnike nalazi se nadomak Čakovcu. Dolaze im i stranci, rekreativci, ali i profesionalci. U adrenalinskom parku možete svladavati umjetne stijene, razne prepreke, odigrati ‘partiju archery paaintballa’… sve u svemu 20 sadržaja, 40 programa od bake do unuka.

Teškom smo se mukom odvojili od ovog raja za svako veliko i malo dijete s viškom energije. No, čekao nas je posjet jednom vrtu – Medenom vrtu. Ovakva posveta najboljem proizvodu prirode teško da se igdje dala dosad vidjeti. Pčelice su ovdje kraljice, a med i sve njegove varijacije uzdignute su na vrh hranidbenog lanca. Kako što nastaje, mogu u zanimljivim radionicama doznati i mali i veliki.
Nakon kušanja meda kidamo na novu destinaciju. Prekrasan, bajkovit čakovečki stari grad u čijim se podrumima može degustirati pjenušavi raj u tekućem stanju. Međimurski pjenušac proizveden je po klasičnoj šampanj metodi.

A nakon dobre kapljice treba nešto dobro i pojesti. Nikako se ne smije preskočiti kosana mastmeso z tiblice, pretepena juha i plemićka pečenka s heljdinom kašom i domaćim trgancima. Jela koja datiraju još iz 16. stoljeća. I za kraj, niste ništa napravili ako niste u Međimurju probali međimursku gibanicu. Tek kad dođete doma, raspitajte se za medenu dijetu.

Video možete pogledati na ovom linku: http://magazin.hrt.hr/329847/kamo-na-vikend-meimurje

(Autor  Martina Vilidžić/M.Š.)