Veselo ozračje u Dječjem vrtiću „Sunčeko“ povodom Valentinova i maškara

Smijeh i veselje to su naše želje. Zamišljene želje u Dječjem vrtiću „Sunčeko“ u Selnici bile su i ostvarene. Maštovitim aktivnostima obilježili smo Valentinovo i maškare. Odgojiteljice su djeci čitale prigodne priče, a djeca su svoju kreativnost izražavala kroz likovne i glazbene aktivnosti. Tako su se izrezivala i ukrašavala srca te ptičice, izrađivale razne maske …

Veselje je  počelo pečenjem valentinovskih kolačića i naša „Sunčeka“ pretvorila su se  u prave pekare. S valjkom u ruci i pregačom na sebi pripremali su se kolačići u obliku srca. Djeca iz svih odgojnih skupina dobila su i domaću zadaću. Zajedno sa svojim roditeljima trebali su izraditi poklon za prijatelja/prijateljicu. Već slijedeći dan, u vrtiću je organizirano „valentinovsko darivanje“ pa su djeca međusobno izmijenila izrađene poklone. Veselju nije bilo kraja, a pjesma i ples odzvanjali su iz svake vrtićke prostorije. Ipak, najveće i najdraže iznenađenje izazvali su tradicionalni „ftičekovi kolačići“ koji su djecu čekali u vrtiću, na prozoru.

Nakon zabavnog Valentinova dolaze nam i maškare. Kako bi se uzbudljiva atmosfera nastavila  djeca su u vrtić mogla dolaziti maskirana po želji, donositi  razne maske i kostime te postajati netko drugi. Izrađivale su se vesele maske  različitim tehnikama i materijalima. Ovim događajem razvijala se spoznaja o narodnim običajima i značenju Fašnika, pjevalo se i plesalo na temu maškara. Završetak radosnog razdoblja bila je fašnička povorka koja je razveselila djecu, ali i ljude iz našeg sela. S osmijehom na licu gledali su nas i pozdravljali jer ipak je to vrijeme koje prolazi u šalama, zabavi i veselju.

Odgojiteljice