VELIKOM PROCESIJOM OBILJEŽEN BLAGDAN TIJELOVO

Blagdan Tijelovo još se naziva Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Slavi se prvi četvrtak nakon nedjelje blagdana Presvetog Trojstva.

Uglavnom se prva ideja za ovaj blagdan veže za 1209. kada je redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala viđenje kojime joj je ukazano na nedostatak blagdana kojim bi se posebno slavila euharistija – sakrament koji je Krist ustanovio na posljednjoj večeri.

Mjesni biskup Robert je na njezin nagovor uspostavio blagdan u svojoj biskupiji a koji se u početku zvao blagdan euharistije. U međuvremenu je postojao veliki interes vjernika da se blagdan proširi na cijelu Crkvu ali se to dogodilo tek stotinjak godina kasnije.

Tijelovo je danas kao i u većini zemalja članica EU neradni dan. Obilježava se tijelovskim procesijama koje su za vrijeme Reformacije bile naročito važne jer se time izražavala vjera u stvarnu prisutnost Isusa Krista u euharistiji a ne samo simboličku, kako to do danas uče protestanti. 

Ovaj blagdan proslavljen je danas u Murskom Središću gdje je nakon svete mise održana velika procesija koja se kretala od crkve Svetog Ladislava i Marije Kraljice do šetnice uz Muru i gradskog parka. Svetu misu i procesiju u kojoj je učestvovao zaista veliki broj vjernika, Društvo žena i DVD Mursko Središće predvodio je župnik Tomislav Antekolović.

(rt, foto A. Jurak)

02

03

03a

03b

04

04a

05

05a

06

07

08

09

10

11

12

13

14