VELIKI ODAZIV NA PRVOJ OVOGODIŠNJOJ AKCIJI DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI U MURSKOM SREDIŠĆU

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način, Jedini izvor toga lijeka je čovijek-darivatelj krvi. Svi mi kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.

 

Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.

 

Program okupljanja dobrovoljnih darivatelja krvi je socijalni program. U Hrvatskoj kao i u drugim europskim zemljama odnos između darivatelja i transfuzijske službe osniva se na partnerstvu između darivatelja krvi, društva, zajednice i transfuzijske službe.

 

 U osnovi transfuzijske djelatnosti jest program okupljanja darivatelja krvi. O provedbi tog programa ovisi liječenje bolesnika transfuzijama krvi, krvnim pripravcima i derivatima plazme.

 

Prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Murskom Središću održana je jučer u prostorijama Cimpera. Odazvao se veliki broj darivatelja koji su postavili pitanje zašto se sa akcijom tako dugo čekalo i zašto nisu bile organizirane i prije. Po završetku za sve darivatelje priređena je zakuska.

 

                                                                                          (Anđelko Jurak)