VELEPOSLANIK RUMUNJSKE POSJETIO ROMSKO NASELJE SITNICE

Danas je u posjetu romskom naselju Sitnice bio izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Rumunjske u Hrvatskoj Cosmin Georg Dinescu u pratnji svog zamjenika.

U delegaciji koja je posjetila naselje te se u kratkom zadržavanju pokušala upoznati sa dobrim i lošim stranama života Roma u gradu Mursko Središće bili su dr.sc. Aleksa Đokić,  pomoćnik ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske , prof. Branko Sušec, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti  Međimurske županije te predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Željko Balog.

Goste su dočekali  gradonačelnik Dražen Srpak te predsjednik VMO Sitnice Milorad Mihanović.

Gradonačelnik je istaknuo da je naselje Sitnice sasvim promijenilo svoj izgled u posljednje vrijeme te sad izgleda bolje i kvalitetnije od nekih drugih naselja i ulica grada Murskog Središća.

Sve to uz EU  i njihovo pomaganje kroz EU fondove mještani Sitnica mogu puno zahvaliti i Gradu kao i Republici Hrvatskoj. Iako su pojedini mještani htjeli   osporiti zasluge samoga Grada gradonačelnik i gosp.Đokić jasno su im dali do znanja da   velike zasluge za današnji izgled naselja imaju i Grad i država.

Kako su istaknuli mještani naselja najveći problem je nezaposlenost koja je unatoč tome što sve više Roma završava osnovnu i srednju školu i dalje velika.

Sve to pozorno je slušao veleposlanik Rumunjske , a Srpak im je odgovorio da s obzirom na stanje zaposlenosti u Hrvatskoj nisu ništa u lošijoj ni boljoj situaciji od mnogih građana Hrvatske.

Romi su istakli kao problem   da ih se mrzi pa  ne dobivaju pozive za posao te moraju mijenjati prezimena u hrvatska kako bi lakše došli do posla. Posao i zapošljavanje sigurno je problem, ali ne zato što vas netko mrzi nego zato što jednostavno posla nema, odgovorio je Srpak.

Sitnice će u sklopu projekta oko kanalizacije također biti obuhvaćeno, pa će kao dijelovi Murskog Središća koji su još bez kanalizacije, dobiti istu negdje do kraja 2020 . Projekt  će započeti 2016. godine, a završen bi morao biti do 2020.

Nakon polusatnog zadržavanja  i  slušanja ,veleposlanik je otišao  drugim obavezama, a koja će korist biti od njegova posjeta ostaje da se vidi.

 

                                                     (Z. Rihtarec, foto Tin Tomanić)