Večer matematike u dječjem vrtiću “Maslačak” Mursko Središće

Dječji vrtić “Maslačak” ove godine prvi put postaje dio nacionalnog projekta VEČER MATEMATIKE u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva.

Večer matematike organizirana je u obliku radionice za djecu i roditelje koja uključuje male radne centre odnosno “matematičke stanice” s matematičkim aktivnostima koje djeca rješavaju samostalno ili uz pomoć roditelja. Nakon izvršenih aktivnosti u pojedinom centru, djeca su dobila pečat u matematičkoj putovnici.  Aktivnosti su prilagođene djeci predškolske dobi te djeca zajedno s odraslima kroz igru i zabavu  usvajaju početne matematičke pojmove.

Cilj Večeri matematike je popularizacija matematike među odraslima i među djecom od najranije dobi, a provodi se vrtićima i školama diljem Republike Hrvatske.

Na ovaj način smo pokazali kako i matematika ima svoje važno mjesto u vrtiću, te kako je poticanje predmatematičkih vještina iznimno važno, a također smo dali roditeljima ideje za različite  zanimljive i primjerene igre/aktivnosti koje mogu provoditi i u svojoj svakodnevnici.

U večeri matematike su sudjelovala djeca od četiri godine pa nadalje. Odgojitelji su pripremili aktivnosti te koordinirali rad  grupa.

Na kraju su podijeljene zahvalnice djeci sudionicima.

Prema dječjim komentarima i njihovom sudjelovanju – možemo zaključiti da je Večer matematike zaista bila uspješna i da smo ovime započeli jednu novu tradiciju našeg vrtića.

Željka Škvorc