VATROGASCI I DRUŠTVO ŽENA ČUVALI ISUSOV GROB

Danas na Veliku subotu u crkvi Svetog Ladislava i Marije Kraljice u Murskom Središću stražu na Isusovu grobu držali su središćanski vatrogasci i članice Društva žena. Spomen je to na Isusovu smrt na križu i polaganja u grobnicu. Na Veliki petak, grupa njegovih protivnika s vođama, okupila se nakon Pashalne večere da razgovaraju o svojim bojaznima naznake o Isusovoj tvrdnji da će treći dan uskrsnuti od mrtvih.

02

 

Oformili su odbor koji je sljedećeg dana trebao otići do Poncija Pilata sa zahtjevom da se postavi straža pred Isusov grob, jer su strahovali da bi njegovi učenici mogli ukrasti Isusovo tijelo i proglasiti da je uskrsnuo. Idućeg dana su  svećenici izložili svoj zahtjev Ponciju Pilatu, koji je odobrio desetak rimskih legionara da čuvaju Isusov grob.

 

01

 

Njegujući tradiciju članovi DVD-a i članice Društva žena simbolizirali su tako rimsku stražu koja je čuvala Isusov grob nakon njegove smrti na križu. Sudjelovanje vatrogasaca iz DVD-a Mursko Središće u vjerskim obredima i misama kao i čuvanje Isusova groba vatrogasna je tradicija kojoj se redovito pridružuju i agilne članice Društva žena.

 

 

(rt, foto A. Jurak)

03