USKRŠNJA JAJA I BESKUĆNIK NA KLUPI

Uskrs je najveći blagdan kršćanstva, dan kada se slavi uskrsnuće Isusa Krista. Uz slavlje Uskrsa vežu se mnogi simboli, različiti od zemlje do zemlje, a u Hrvatskoj su to pisanice ili obojena i ukrašena jaja koja predstavljaju simbol života. Dan prije Uskrsa pale se vuzmenke (krijesovi), a na sam Uskrs priređuje se bogat doručak u koji su obavezno uključeni šunke i jaja. Blagdanski ručak također je primjeren ovoj svetkovini, a u njegovoj obilatosti tradicionalno se pojavljuje pečena purica s mlincima.

Gradovi i sela ukrašavaju se simbolima Uskrsa pa je tako i Mursko Središće jučer osvanulo s velikim ukrašenim pisanicama u parku u centru grada. Fontana je također uređena uskršnjim znamenitostima pa se u njoj sada nalaze kokice koje u gnijezdu sjede na jajima.

IMG_1909

IMG_1911

Međutim neće svi Uskrs provesti veselo i zadovoljno jer ima i onih koji će ostati bez svih blagodati koje on donosi. Tako smo jučer rano ujutro snimili jednog beskućnika koji je prespavao na klupi kod TIC-a, pokriven bijelom plahtom uz svoj stari bicikl i dvije plastične vrećice što mu je izgleda jedina imovina. U ovo vrijeme nade u uskrsnuće i vječni život trebali bi se prisjetiti i takvih ljudi te im pomoći na bilo koji način, jer je to jedna od velikih kršćanskih vrijednosti.

(tekst i foto R. Tomanić)

01

IMG_1907

IMG_1908

IMG_1906