USKRSNI ZEKO DONIO SREDIŠĆANCIMA 14 MLADIH RACIKA!

Otkud zeko u cijeloj priči o Uskrsu? Otprilike u drugoj polovici 18. stoljeća u Srednjoj Europi spominje se zec koji na uskrsno jutro na skrovitim mjestima ostavlja djeci jaja. Traženje jaja zamišljeno je kao idilična obiteljska scena gdje pod majčinim nadzorom djeca tragaju za skrivenim jajima. No on je i prastari simbol plodnosti, što je do danas prošireno objašnjenje u laičkim krugovima.

00

Upravo ovo posljednje dogodilo se u Murskom Središću jučer, na sam Uskrs kada su se izlegle male racike, čak 14 njih. O središćanskim maskotama racikama već smo toliko pisali da vam je o njima sve poznato. Pojavile su se 2013. godine u siječnju, samo četiri njih, nastanile se u gradskoj lučici, pripitomile i postale turistička atrakcija o kojoj su preko Muralista izvještavali najveći hrvatski i europski mediji i mnoge televizije.

000

Prošle godine dobile su prvi podmladak kada se izleglo njih 15 pa im je broj porastao na 19. Neke su privremeno otišle na drugu stranu Mure, a njih sedam ostalo je vjerno gradskoj lučici. Sada je Mursko Središće bogatije još za njih 14, a vidjeti ćemo koliko će ih ostati, no možemo reći da je od njih 4 ovo jato poraslo na čak ukupno 33 racike.

0000

Danas su mali žibeki i prvi put zaplivali u Muri, naravno pod budnim okom svoje „majke“ i pred mnogobrojnim šetačima, naročito djecom, koja se jednostavno nisu mogla od njih odvojiti.

01

02

03

Svi vi koji ih još niste vidjeli možete ih pogledati već poslije blagdanskog ručka i obavezno povedite djecu, jer njima racike predstavljaju najveću zanimljivost, a ako im još kažete da ih je donio uskrsni zeko, njihovom oduševljenju neće biti kraja.

(tekst i foto R. Tomanić)

04