USJP RODA: Kreće se u izgradnju spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima PU varaždinske

 

POVODOM 20. GODIŠNJICE OSNIVANJA UDRUGE SPECIJALNE JEDINICE POLICIJE PU VARAŽDINSKE „RODA“ DANAS JE POTPISAN UGOVOR SA MINISTARSTVOM HRVATSKIH BRANITELJA TE KREĆE IZGRADNJA SPOMEN OBILJEŽJA POGINULIM I NESTALIM POLICAJCIMA PU VARAŽDINSKE

Na 20. obljetnicu Udruga specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin s Ministarstvom hrvatskih branitelja potpisala je ugovor o potpori izgradnji spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima PU Varaždin.

Na današnji dan, 18. prosinca, prije 20 godina osnovana je Udruga specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin. Danas, na 20. obljetnicu osnutka udruge, u Zagrebu je potpisan ugovor s Ministarstvom hrvatskih branitelja o potpori izgradnji spomen obilježja poginulim i nestalim pripadnicima PU Varaždin. Ministarstvo će projekt poduprijeti sa 150.000 kuna. Uskoro slijedi potpisivanje ugovora i s Ministarstvom unutarnjih poslova.

Zbog izuzetno teške epidemiološke situacije koja je posebice pogodila područje Varaždinske županije, nismo planirali Svečanost obilježavanja godišnjice Udruge.

Udruga SJP „Roda“ Varaždin formalni je nositelj natječajne dokumentacije i provođenja projekta prema Ministarstvu hrvatskih branitelja, a provodi ga s Policijskom upravom varaždinskom u partnerskom odnosu s Hrvatskim društvom logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnice Varaždin, Udrugom roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja Varaždinske županije i Udrugom obitelji zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije.

Spomen obilježje za poginule i nestale policajce PU Varaždin u Domovinskom ratu, za policajce koji su sudjelovali u obrani grada Vukovara i pripadnicima Specijalne jedinice policije PU varaždinske „Roda“, ukupno njih 37 poginulih i nestalih, gradit će se  ispred Policijske uprave varaždinske u Milčetićevoj ulici u Varaždinu.

Natječaj za idejno rješenje spomen obilježja je proveden s Društvom arhitekata Varaždin, a izabrano je rješenje tima Nikola Fabijanić, Josip Fabijanac i Domagoj Kolonić. Nit vodilja je bila izrada interaktivnog spomenika, u ovom slučaju spomen-ograde kojom se stvara posebna memorijalna os u kojoj 37 stupova simbolizira poginule i nestale policijske službenike.

Ukupna vrijednost projekta je oko 480.000 kuna.

Iz Udruge specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin zahvaljuju svima koji su pomogli u realizaciji projekta, od ministarstava branitelja i unutarnjih poslova do Varaždinske i Međimurske županije, gradova i općina. Zahvaljuju i svom članu i ratnom pripadniku postrojbe, aktualnom saborskom zastupniku Anđelku Stričaku koji je s vodstvom udruge koordinirao provođenje aktivnosti u projektu izgradnje spomen obilježja poginulim i nestalim pripadnicima PU Varaždin.

Iduće će se godine obilježiti 30. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije „Roda“ Varaždin.

Tajnik USJP „RODA“ Ivo Loborec

(Pavo Jazvić)