URNEBESNO PISMO MALOG ŽGAJARA RAKIJE CARINSKOJ UPRAVI

Hrvatska se kao članica EU mora pridržavati određenih pravila i poštivati njene zakone i propise. Jedan takav zakon odnosi se na pečenje rakije u kućnoj radinosti, u Međimurju poznato kao „žgajarenje“. Svaki mali žgajar smije proizvesti za osobne potrebe samo 50 litara, a za prekoračenje plaća trošarinu od 53 kune po litri, a sve to mora prijaviti nadležnoj ispostavi Carinske uprave.

Jedan takav pecaroš iz Moslavine koji se ne slaže s ovim pravilom poslao je pismo Carinskoj upravi koje je na internetu postalo veliki hit.

Pismo donosimo u cijelosti :

Poštovani, duboko sam iznenađen odlukom da se smije peći samo 50 litara rakije godišnje za vlastite potrebe. Ne znam tko je pisao takva pravila, valjda neki koji sjedi tamo u Briselu, ali takva odluka nije normalna. Ona će nas gurnuti u propast, jer ćemo morati kupovati ona stranjska pića sa samo 40% alkohola. Pa recite vi meni, bi li vama bilo dovoljno 50 litara rakije godišnje? Za vaše vlastite potrebe? To vam ispada jedno deci i pol rakije po danu, a to nije niti za lijek!!! To je za one balavce, a svakom pravom Hrvatu sve ispod 300 litara se ne računa.

 


Ja sebi inače ispečem oko 300 litara godišnje – malo da ja imam svaki dan za sebe, malo da počastim prijatelje kada mi dođu. S time mi žena pere prozore, koristim je kao antifriz, a ako ponovo počnu rasti cijene gorive, voziti će i Jugo na nju. Ako mi dođu vaši inspektori, i njih ću počastiti, i svakome od njih dati po jednu litru da imaju za doma. Ako im je to malo, dati ću im još jednu, i još jednu.

 


Ja rakiju ne prodajem, ali za nju živim, pa vas ovim putem molim da mi se odobri peći jedno 300 litara, ma za svaki slučaj 400 litara rakije godišnje, jer su to moje vlastite potrebe. U protivnom, spreman sam ići na sud da dokažem svoje potrebe.
Ajde uzdravlje!
(rt)

rakija 1