Uprave bolnica prijete liječnicima: Ako se zarazite koronavirusom, smanjit ćemo vam plaću! HUBOL: Vrijedi li to i za političare?

– Za sada smo iz KB-a Merkur i KBC-a Osijek od svojih članova dobili sporne obrasce u kojima se liječnicima “prijeti” oduzimanjem od plaće ako se sami zaraze koronavirusom, odnosno ako se ne pridržavaju propisa koje je donio poslodavac. Imam informaciju da se na takav način radi u još nekim bolnicama te očekujem obrasce i iz njih – kazuje nam dr. Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL).

Kako nam kaže dr. Šmit, telefon joj posljednjih dana ne prestaje zvoniti.

– Zovu kolege, šalju mailove i žale se na postupanje svojih bolnica i iskazuju strah zbog nedobivanja svojih osobnih dohodaka. Ako je to zaista tako i ako nekim našim kolegama prijeti neisplaćivanje plaća zbog toga jer su se zarazili koronavirusom, onda je to direktno kršenje Ustava i ljudskih prava. Tko zna gdje se netko od njih mogao zaraziti a da to nije ni znao. Pitam se vrijede li ovakva pravila kakva donose pojedine hrvatske bolnice i za političare koji se zaraze koronom. Hoće li i oni ostati bez plaće ako nisu poslušali svog poslodavca? – pita se dr. Šmit.

HUBOL oštro osuđuje pokušaje diskriminacije i mogućeg protupravnog postupanja prema liječnicima i ostalim djelatnicima u zdravstvenom sustavu.

– Prvog dana povratka s godišnjih odmora hrvatske liječnike dočekao je obrazac, različit od ustanove do ustanove, kojim se procjenjuje epidemiološki rizik za zarazu SARS-CoV-2 virusom tijekom godišnjeg odmora. U pojedinim ustanovama pitanjima se zadire u privatnost djelatnika, te ih uprave obavještavaju da im neće biti isplaćena plaća ako od COVID-19 obole zbog svoga “skrivljenog” ponašanja – kazuje dr. Šmit.

Zbog neujednačenosti anketa, izjava i obrazaca po hrvatskim bolnicama te nepostojeće pravne osnove, iz HUBOL-a postavljaju pitanje po čijem naputku su oni izrađeni, a ako su potrebni, zašto nisu jedinstveni za cijeli zdravstveni sustav.

– Nadalje, ovim se diskriminira zdravstvene djelatnike u odnosu na ostalu populaciju jer se samo njih planira “kažnjavati”. Ministar zdravstva demantira da će liječnici biti zakinuti za plaću, ali ih svejedno dijeli u tri kategorije (zaraženi na poslu, izvan posla i bolesni). Dakle, način zaraze koronavirusom jedino se kategorizira kod hrvatskih liječnika. Razvrstavanje i penaliziranje samo jedne skupine građana na temelju načina kako su se razboljeli je jasno diskriminatorno i neustavno i uz to stručno neutemeljeno – mišljenja je dr. Šmit.

Naša se sugovornica pita postoji li ekspertna skupina, ili će biti oformljena, koja će baš kod liječnika moći utvrditi točan način zaraze i postoje li posebne metode kojima će utvrđivati njihovo ponašanje.

– Istodobno se od liječnika i dalje očekuje odrađivanje desetaka tisuća protuzakonitih prekovremenih sati godišnje, bez razmišljanja da se to vrijeme, što smo predlagali već nebrojeno puta, uvrsti u radni staž ili barem napokon po zakonu plati. Podsjećamo, prema hrvatskim zakonima, neisplata plaće za obavljanje posla u skladu s ugovorom o radu kazneno je djelo i hrvatski će liječnici, ako se budu kršila njihova prava, opet biti prisiljeni uputiti se na sud – zaključuje dr. Ivana Šmit.

(Ivica Marković, SLOBODNA DALMACIJA.hr,  https://slobodnadalmacija.hr/, foto: ilustracija)