UNATOČ STROGOJ ZABRANI OTPAD SE SPALJUJE NA SAMOJ ŠETNICI UZ MURU!

Iako je na snazi Odluka o posebnim mjerama zaštite od požara te Odluka župana Međimurske županije Matije Posavca o zabrani spaljivanja smeća, korova, suhe trave i drugog poljoprivrednog i šumskog otpada u razdoblju od 2. svibnja do 3. listopada, neki Središćanci se toga ne pridržavaju.

Tako je netko u utorak iskoristio, ni manje ni više, nego gradsku šetnicu uz Muru da bi se riješio svog otpada i u tu svrhu zapalio pravu logorsku vatru uz samu popločenu stazu kojom dnevno prolazi stotine šetača što možete vidjeti na fotografijama Anđelka Juraka.

U nastavku donosimo izvješće s konferencije za medije PU Međimurske koja je održana 11. srpnja i na kojoj se govorilo baš o ovakvim primjerima te o protupožarnim mjerama tijekom žetvenih radova.

(R. Tomanić)

13682439_982929955138169_1241172558_o

Na redovnoj konferencije za medije PU međimurske, voditeljica Inspektorata unutarnjih poslova, Tatjana Babić upoznala je nazočne novinare s protupožarnim mjerama tijekom žetvenih radova.

Tijekom posljednjih pet godina na području Međimurske županije zabilježen je pad požara na otvorenim prostorima. Ujedno, evidentirano je i smanjenje broja požara na radnim strojevima namijenjenim za obavljanje žetvenih radova.

Na području naše Županije na snazi je Odluka o posebnim mjerama zaštite od požara (službeni list Međimurske županije br. 2/2002.) te Odluka župana  Međimurske županije o zabrani spaljivanja smeća korova, suhe trave i drugog poljoprivrednog i šumskog otpada i ostataka biljaka nakon žetve i berbe, kojom se zabranjuje spaljivanje u razdoblju  od  2. svibnja do 3. listopada ove godine.

Odlukom o posebnim mjerama zaštite od požara na području Međimurske županije utvrđeni su uvjeti spaljivanja, to:

– osoba koja spaljuje mora biti punoljetna,

  • ne smije se spaljivati noću te ako puše jak vjetar,
  • – osoba koja spaljuje ne smije se  udaljavati od mjesta spaljivanja, te mora raspolagati s komunikacijskim sredstvom,
  • – mjesto spaljivanja mora biti osigurano,
  • – kod spaljivanja većeg obima potrebno je obavijestiti nadležno vatrogasno dežurstvo.

13681823_982930048471493_1166920941_o

Najaktualnija odredba spomenute Odluke je da u vrijeme žetve nije dozvoljeno nikakvo spaljivanje i loženje na otvorenom prostoru sve do završetka žetve.

Nepoštivanje odredbi ove Odluke sankcionirano je novčanom kaznom, i to u iznosu  od 500 kuna za fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi, a za pravnu osobu predviđena je sankcija u iznosu od 2.000 kuna.

Prilikom žetvenih radova potrebno je:

 

  • – obaviti pregled radnih strojeva koji se koriste tijekom žetvenih radova
  • – redovito ih održavati i čistiti,
  • – strojevi moraju biti opremljeni sredstvima za početno gašenje požara (vatrogasni aparati), a poseban oprez potreban je kod eventualnog točenja goriva na poljoprivrednim površinama (osigurati sigurnosni razmak, zabraniti korištenje otvorenog plamena, zabraniti pristup neovlaštenim osobama),
  • – redovito servisirati opremu za gašenje požara.

U slučaju pojave požara potrebno je odmah obavijestiti vatrogasce (193) ili Centar 112 (jedinstveni europski broj za hitne službe).

13616353_982930238471474_564488772_o