Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić ”Jako smo uzbuđeni, otkrili smo tajnu virusa. Ovakvu ideju još nitko nije testirao”

Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić za Dnevnik Nove TV ekskluzivno je otkrio detalje velikog novog otkrića o koronavirusu. S njime je putem Skypea razgovarala reporterka Sanja Vištica.

”Jako smo uzbuđeni jer smo otkrili tajnu ovog virusa”, rekao je ugledni hrvatski znanstvenik, profesor na Sveučilištu Goethe te direktor Instituta za biokemiju u Frankfurtu Ivan Đikić o najnovijem otkriću vezanom uz koronavirusa do kojega je došao sa svojim timom stručnjaka.

Đikić je u ekskluzivnom intervjuu za Dnevnik Nove TV objasnio da je njegov tim otkrio enzime neophodne za život i širenje.

”Pronašli smo kemijske inhibitore koje možemo ciljano uništiti i dobiti dvostruku terapiju – s jedne strane uništavamo virus u ljudskim stanicama, a s druge strane ljudske stanice potiču antivirusni odgovor tako da uništavaju i one viruse koji su još uvijek prisutni u organizmu”, objašnjava Đikić.

”Mi smo prvi s mogućim lijekom”

”Taj jedan koncept i novu ideju nitko nije testirao. Mi smo prvi koji imamo mogući lijek koji će imati dvostruko djelovanje i na virus i na poticanje imunološkog odgovora”, istaknuo je hrvatski znanstvenik. Kazao je da je ovo otkriće ogroman korak prema pronalasku lijeka.

”Ne možemo uspjeti u liječenju COVID-19 ako ne znamo ništa o koronavirusu”, ističe i dodaje da su dosad u liječenju teško oboljelih pacijenata korišteni lijekovi proizvedeni za liječenje drugih bolesti.

Ahilova peta koronavirusa

Ivan Đikić je objasnio i zašto je ovo otkriće nazvao – Ahilovom petom koronavirusa. Razlog tomu je činjenica da je čitav projekt nastao od ideje kako pronaći slabu točku koronavirusa, a ne lijek.

Tim znanstvenika najprije je skenirao sve enzime koronavirusa, kaže Đikić, nakon čega su se fokusirali na jedan od njih. ”Unutar dva mjeseca entuzijazmom, teškim radom i potpunim fokusiranjem te kolaboracijom s devet laboratorija iz Njemačke i Nizozemske uspjeli smo otkriti tajnu gdje je virus slab”, priča Đikić.

Koji je sljedeći korak?

”Sljedeći korak je što prije prebaciti ove bazične informacije u kvalitetno znanstveno istraživanje. Prije četiri dana smo pročitali u Science magazinu da se u New Yorku već vodi jedan klinički pokus u kojem se pokušava uništiti upravo ovaj virusni enzim koji smo mi otkrili”, rekao je Đikić.

Nastavlja da će se provjeriti je li točno djeluje li na otkriveni enzim lijek koji se testira u klinici u New Yorku. ”Ako je, onda imamo boom, imamo dva velika otkrića”, govori znanstvenik. U slučaju da taj lijek ne djeluje na enzim, potraga za novim lijekom mogla bi trajati šest do 12 mjeseci, rekao je Đikić.

Još jedno vrhunsko otkriće

”Možda nam treba dulje vremena, ali za budućnost će to biti ogromno. Ne samo za ovaj virus, nego i za nove viruse”, ističe ugledni znanstvenik.

Otkrio je i da je još jedan profesor s njegova instituta sa svojim timom došao do još jednog vrhunskog otkrića. ”Radi se o tome da je otkrio četiri različita metabolička puta gdje možemo koristiti već prisutne lijekove i testirati ih. Na temelju njegova otkrića u Americi je prije tri tjedna počela još jedna klinička studija”, objasnio je Đikić i dodao da će to istraživanje biti objavljeno uskoro.

Kazao je da smatra da će jedino cjepivo zaustaviti ovu pandemiju. ”Dok nemamo cjepivo moramo napraviti baš sve da pokušamo naći lijek koji će pomoći da se virus sporije širi, da ljudi imaju slabije simptome i da se zaštite ugrožene skupine”, zaključio je Ivan Đikić.

(Izvor: DNEVNIK.hr, https://dnevnik.hr/ foto: Screenshot)