Udruga slijepih Međimurske županije organizirala je za svoje članove izlet u nacionalni park “Plitvička jezera“

U subotu, 21.5.2022. godine, četrdesetak osoba, članovi Udruge s volonterskom pratnjom, u ranim jutarnjim satima uputilo se na cjelodnevni izlet. U četverosatnom obilasku razgledali su najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park, odnosno njegova četiri jezera.

Izlet je uključio kombinaciju aktivnosti upoznavanja s prirodnim znamenitostima, rekreativni aspekt, druženje i socijalizaciju.

Unatoč kontinuiranom radu na senzibilizaciji javnosti još uvijek se javlja nerazumijevanje i skepticizam okoline oko mogućnosti slijepih osoba. Uistinu postoji nedostatak aktivnosti u kojima one mogu sudjelovati, zbog nedostatka prilagodbe objekata i opreme, međutim uz pratnju videće osobe u potpunosti se mogu uputiti u savladavanje ovakvih „izazova“, koji se na kraju pokažu kao prekrasno iskustvo na kojima i slijepe osobe mogu ravnopravno sudjelovati. Također, boravak u prirodi ima pozitivne učinke na psihofizičko zdravlje svake osobe pa tako i slijepih osoba koje provode veći dio vremena u svojim kućama.

Ova aktivnost dio je projekta “Odiseja Bijelog štapa”, a sufinanciraju je: Međimurske vode te Općine i Gradovi s područja Međimurske županije.

TAJNICA UDRUGE

Marina Gašparić