Udruga Krijesnica pomaže djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima – pomozite i vi!

Uz Vašu pomoć i u 2018. godini pružali smo podršku djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima. Hvala Vam što pomažete Krijesnici da svijetli!

Krijesnica ima više od 100 aktivnih volontera koji su kroz javne akcije, promotivne aktivnosti, IT podršku i posjete odjelima sakupili 2780 volonterskih sati, na to smo izuzetno ponosni.

Rehabilitacijski kamp Krijesnice održava se već 15 godina. Ove je godine u 8 dana trajanja kampa 37. djece, u dobi od 7 do 14 godina, uživalo u raznolikom aktivnostima i brizi 15 vrijednih volontera.

Ove smo godine obilježili 15.2. – Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti javnom akcijom senzibiliziranja građana te posjetama djeci na pedijatrijskim onkološkim i hematološkim odjelima Klinike za dječje bolesti Zagreb pri Klinici za tumore, KBC Zagreb i KBC Rijeka.
Mjesec rujan – Mjesec senzibilizacije javnosti o problematici malignih bolesti, obilježen je u skladu sa svjetskom kampanjom Childhood Cancer Internationala. Provedena je Facebook kampanja Male priče o velikim ljudima s onkologije u kojoj su predstavljene životne priče korisnika Udruge.
Proveli smo kampanju za osiguravanje imuno terapije.

Udruga Krijesnica upravlja s pet stanova u Zagrebu i time osigurava dugoročni ili kratkoročni besplatni smještaj za obitelji čije je dijete na liječenju od maligne bolesti. Tri trosobna stana nalaze se u blizini Klinike za tumore gdje je smješten odjel pedijatrijske onkologije KDB-a Zagreb, dok su dva stana u neposrednoj blizini KBC Zagreb – Rebro. Stanovi istovremeno mogu pružiti smještaj do 13 obitelji, a popunjeni su 365 dana u godini. Kroz 2018.godinu osiguran je dugoročni boravak za 26 obitelji i kratkoročni za 16 obitelji, dok je za 15 obitelji posredovano u pronalasku alternativnog smještaja.

Kroz psihološke grupe podrške pružena je psihološka pomoć za 33 roditelja.Ostvareno je 7 individualnih psiholoških savjetodavnih susreta s oboljelima te članovima obitelji oboljelog djeteta ili mlade osobe osigurana su 130 besplatna prolaska Hrvatskim autocestama za obitelji čija su djeca u aktivnom liječenju.Osigurana je povlaštena parkirna karta za područje grada Zagreba za 27 obitelji osiguran je popust od 75% na karte HŽ-a za 35 obitelji, te je provedeno informiranje o socijalnim i zdravstvenim pravima za 143 obitelji.

Grupa Mladih Krijesnice broji 125 članova koji se okupljaju kroz susrete, edukacije i aktivnosti za djecu i mlade koji su u liječenju te one koji su završili liječenje. Tijekom ove godine Mladi su organizirali susrete, posjete hematoonkološkim odjelima uz dijeljenje poklona djeci u liječenju, te prvi kamp za mlade survivore. Mladi Krijesnice osim međusobne podrške, svojim djelovanjem pružaju podršku djeci u liječenju i njihovim obiteljima.

Djeca Krijesnice sudjelovala su:
Na svjetskim igrama Djeca pobjednici u Moskvi sudjeluje 8 djece i 3 volontera u pratnji. Na rehabilitacijskom kampu Kamp ljubavi i nade u Ivanjici u organizaciji udruge NURDOR sudjelovalo je 2 djece i 1 volonter Na međ. tjednu djeteta oboljelog od leukemije u Ankoni sudjelovala je jedna obitelj.

U sklopu projekta Malo svjetlo nade mladi koji su završili liječenje od malignih bolesti sudjeluju u edukaciji matičnih sredina djece u liječenju. Ovom edukacijom osvještavamo problematiku i razbijamo predrasude vezane uz maligne bolesti dječje dobi. Tijekom ove godine posjetili smo 11 škola i 2 druge matične sredine, održali 26 predavanja za 353 učenika, 41 nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika i 8 roditelja te smo ih pripremili na povratak djeteta sa liječenja.

Ove godine u sklopu projekta Mladi Mentori 43 mladih koji su završili liječenje od malignih bolesti i volonteri ostvarili su 564 posjeta ili 846 sata provedena s djecom na hematoonkološkim odjelima KBC-a Zagreb i KDB-a Zagreb.
Mladi Mentori kroz druženja i kreativne aktivnosti hospitaliziranoj djeci dodaju boju u sive bolničke dane.
Doniraj

(Udruga Krijesnica)