UDRUGA DIJABETIČARA MURSKO SREDIŠĆE – UMRLO GOTOVO SVIH 30 PRVIH ČLANOVA

Šećerna bolest ili dijabetes poremećaj je povećavanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače (pankreas), koji se zbiva kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. U tom slučaju stanice ne dobivaju hranu potrebnu za život. Šećerna se bolest u početku liječi tabletama i dijetom, a kasnije i injekcijama hormona inzulina. Bolest je nasljedna, a vjerojatnost da će ju osoba dobiti (50%) povećava se ako je osoba pretila.

 

 

U liječenju šećerne bolesti posebno mjesto zauzima edukacija, samopraćenje i samozbrinjavanje. Bolest se liječi pravilnom prehranom i tjelovježbom, nakon čega nastupa liječenje lijekovima .

 

Da bi se pomoglo oboljelima od te bolesti u Murskom Središću je 2000-te godine osnovana Udruga dijabetičara. Osnovao ju je Stanislav Stojko s kojim smo i razgovarali o počecima i današnjem radu udruge.

 

„Mene su u čakovečkoj bolnici zamolili da vodim udrugu što sam naravno i prihvatio. Počeli smo sa predavanjima u Vatrogasnom domu kojima je prisustvovalo sve više građana pa se taj broj popeo na 150 ljudi koji su htjeli saznati sve o toj bolesti. Članarinu je plaćalo njih 30 po 40 kuna što je iznosilo ukupno nešto više od tisuću kuna godišnje.

 

Gotovo svih tih 30 članova je umrlo, ostala su njih četvorica, a sa time se rad udruge nije mogao financirati. Htio sam odustati od svega no tada mi je Grad Mursko Središće ponudio da to on financira pa se tako rad udruge nastavio. Povezao sam se sa sličnom udrugom u Nedelišću čiji mi je voditelj Drago Serec puno pomogao te savjetovao da nabavimo aparate za mjerenje masnoće i triglicerida u krvi što je Grad i kupio.

 

Tako udruga sada svakog prvog utorka u mjesecu u prostorijama Turističke zajednice na bivšoj autobusnoj postaji od 8 do 10 sati mjeri krvni pritisak kao i razinu šećera, masnoće i triglicerida u krvi. Svemu tome prisustvuje i stručna osoba u ovom slučaju patronažna sestra Jelena Flac. Htio bih da provjeru radimo u svim mjestima koja spadaju u Grad, Štrukovcu, Peklenici i Križovcu kao što smo to 19.08. učinili u Hlapičini. Kako to zahtjeva određena financijska sredstva tražim sponzore među lokalnim firmama i pojedincima koji bi bili voljni pomoći. Ovim putem zahvaljujem Franji Sobočanu i njegovoj firmi „Sobočan interijeri“ koji nam je dotacijom omogućio da akciju sprovedemo u njegovoj rodnoj Hlapičini. Također zahvaljujem Domu za starije i nemoćne osobe „Ščavničar“ čija nam vlasnica Martina pomaže dodjelom trakica za mjerenje šećera.

Napomenuo bih još i to da smo kao udruga učestvovali na „Gradskom kotliću“ gdje smo kuhali fileke i ujedno promovirali svoj znak ili logo koji znači „Zabranjeno sekiranje“ koje je uz pravilnu prehranu i tjelesne aktivnosti vrlo važno u kontroli ove bolesti“

 

                                                              (R. Tomanić, foto Anđelko Jurak)