Učiteljica uhićena jer je cijepila učenika

Njujorška učiteljica Laura Ruso, koja je cijepila učenika unatoč činjenici da nema nikakve medicinske kvalifikacije, uhićena je.

Policija je potvrdila da je Ruso cijepila 17-godišnjeg učenika u svom domu iako nije imala nikakvu legalnu osnovu za davanje cjepiva, ali ni odobrenje roditelja.

Ruso, koja poučava biologiju, uhićena je na Staru godinu te joj prijete do četiri godine zatvora bude li osuđena. 17-godišnji učenik navodno je želio primiti cjepivo.

BBC podsjeća da injekcije mogu biti opasne ako se daju na neispravan način. Liječnici i ostalo kvalificirano zdravstveno osoblje prije davanja cjepiva također moraju provjeriti da cjepivo nije krivotvoreno, ali i da mu nije istekao rok trajanja. Uz to, zdravstveno osoblje mora osobu koja prima cjepivo ispitati o zdravstvenom stanju i povijesti bolesti te pratiti reakcije nakon cijepljenja.

“Bit ćeš dobro, nadam se”

Policija navodi kako je nejasno kako je Ruso došla do cjepiva te o kojem se cjepivu radi. Trenutno je Pfizerovo cjepivo jedino koje je u SAD-u odobreno za osobe mlađe od 18 godina.

Pojavila se i snimka spornog cijepljenja, na kojoj Ruso prije cijepljenja govori učeniku: “Bit ćeš dobro, nadam se.”

“Eto ga, cijepljenje kod kuće”, dodaje.

Dužnosnici kažu da su učenikovi roditelji nazvali policiju kad je došao kući i rekao im što se dogodilo.

Ravnatelj srednje škole Herricks, u kojoj je zaposlena Laura Ruso, u priopćenju je poručio da je učiteljica “zaposlenica okruga koja je udaljena iz učionice te je preraspoređena dok čeka rezultate istrage”.

Laura Ruso optužena je za prakticiranje medicine bez potrebnih dozvola. Prvo saslušanje na sudu bit će održano 21. siječnja, prenosi Index.